Opkweken met gezonde wortels

Enkele jaren geleden introduceerde Biobest Asperello T34 Biocontrol, onder meer voor de bestrijding van Pythium in groenteteelt. Het is een sterke versie van de bekende Trichoderma-schimmels. Hoe eerder de goede schimmel zijn werk kan doen, hoe beter, aldus de producent die daarom juist met het oog op de aanstaande opkweek wijst op het middel. 

"Als plantenkwekers dit middel al toedienen, is het effect het grootst. Dat zet telers van tomaten, paprika’s en komkommers bij de start van het seizoen direct op een voorsprong."

Cindy Callens, Product Manager Biopesticides bij Biobest, licht toe hoe het werk. “De Trichoderma asperellum schimmel groeit rond de wortels van de plant. De schimmeldraden leggen een soort netje rondom de wortels aan. Zo hebben ziekteverwekkende schimmels geen kans om bij de wortel te komen. Asperello doet overigens nog meer. De schimmel parasiteert namelijk de ziekteverwekkers en breekt ze zo af.”


Jonge komkommerplanten

Voorsprong
Het is dus van groot belang om met de toediening van het middel zo vroeg mogelijk te starten. “Preventieve inzet is een vereiste. Als het middel al bij de plantenopkweek wordt toegediend, is de bescherming optimaal. Als de teler start met planten die met Asperello zijn behandeld, hebben deze een voorsprong. Daarom wijzen wij telers van tomaten, komkommers en paprika’s daar graag op. Dan kunnen zij dat bespreken met hun plantenkweker.”

Voor een goede bescherming tegen Pythium kan de teler na het planten het beste het middel elke twaalf weken preventief toedienen. “Dat kan gemakkelijk via het irrigatiesysteem, omdat het middel goed oplost.”

Kiezen voor biologisch
“Met deze Trichoderma schimmel zijn in Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, Polen en Spanje positieve resultaten geboekt, zowel in de groenteteelt tegen Pythium als in de sierteelt tegen Fusarium. Ook in Nederland en België kiezen steeds meer telers voor de biologische bestrijding voor schimmelziekten.”

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.nl
info@biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven