Eletta F1: cherrytomaat uit Sicilië

In 2018 werd de cherrytomaat Eletta F1 van Top Seeds International Italia op Sicilië gepresenteerd aan het publiek. Twee jaar later is deze smaakvolle tomaat bij steeds meer telers te vinden.

Rosario Privitera en Fabrizio Iurato, destijds aanwezig tijdens de lancering, vertellen over de ontwikkeling van dit gewas.

Rol van de keten
“Sinds de presentatie in januari 2018 heeft deze cherrytomaat steeds meer gebieden veroverd. De telers zijn tevreden en het ras wordt gewaardeerd door vele spelers uit de keten. Er wordt specifiek om dit ras gevraagd. Om deze reden blijven de grote telers doorgaan met de teelt, want de consument is er dol op”, zegt Privitera, verkoopmanager Centraal- en Zuid-Italië.

“Met Eletta F1 richten we ons weer op de smaak, die door de jaren heen verloren was gegaan. We hebben een sprong gemaakt door de smaak van de tomaat aan te passen aan de moderne behoeften van de markt. Denk daarbij ook aan aspecten als houdbaarheid. Deze cherrytomaat is afkomstig uit Sicilië en is al decennia lang een referentiepunt voor hoogwaardige cherrytomaten”, zegt de manager.

Eletta F1

De eigenschappen van Eletta F1
“Eletta is een tomaat met een volle, aromatische smaak. Hij heeft een intens rode kleur, is goed bestand tegen barsten, heeft een hoge brixwaarde en een goede houdbaarheid. Het ras is niet alleen bedoeld voor de herfst- en voorjaarscycli, maar ook voor de langere cycli. In dat laatste geval komt deze tomaat het best tot zijn recht wanneer hij op Top Bental en Top Gun wordt geënt. Op deze manier ontstaat er een hoge groeikracht, maar uiteraard is dit afhankelijk van de bodem- en klimaatomstandigheden van het gebied.” 

“Dit is voor ons een reden om de communicatie naar onze klanten te verbeteren. Ze kunnen ons raadplegen voor een consult over de keuze van de onderstam en de ideale combinatie. Ook kunnen ze op internet kijken, waar het mogelijk is om een interactieve gids te bekijken die hen helpt bij de juiste keuze. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de gekozen ent, de lengte van de cyclus en het type grond en water dat de teler gebruikt”, voegt productontwikkelaar Fabrizio Iurato toe. 

V.l.n.r.: productontwikkelaar Fabrizio Iurato, managementassistente Valentina Gambino, verkoopmanager Rosario Privitera en algemeen manager Giuseppe Fioretti.

“Een andere onderscheidende factor van Eletta F1 is de vroegrijpheid. Hierdoor kan de teler tot wel 15 dagen anticiperen op de oogst. Dit betekent meer economisch voordeel, want hij kan zijn kosten terug verdienen en bijgevolg profiteren van de winst. Dit ras is zeer geschikt voor teelt op Sicilië dankzij zijn weerstaand tegen onder andere het TYLCV-virus. Daarnaast kan het ras ook in andere delen van Italië worden geteeld, omdat het ook resistent is tegen TSWV-virus”, zegt Iurato.

Voor meer informatie:
TSI ITALIA S.r.l.  
www.tsiitalia.com 

Rosario Privitera (verkoopmanager)
+39 338 4076575
rosario.privitera@tsiitalia.com 
Fabrizio Iurato (productontwikkelaar)
+39 347 058 10 62
fabrizio.iurato@tsiitalia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven