Tomatenplant waarschuwt zelf teler bij gebrek

Een tomatenplant die telers waarschuwt bij ziekte, het bestaat. InnerPlant, ontwikkelaar van genetisch aangepaste levende plantsensoren, heeft namelijk de InnerTomato gelanceerd. Deze tomatenplant met levende sensoren waarschuwt telers op optische wijze wanneer de plant 'dorst' heeft of ziek is.

Telers die InnerTomatoes telen kunnen hun planten door middel van augmented reality fotograferen met een iPhone, drone of satelliet. Zo kunnen ze hun planten gezond houden, opbrengsten optimaliseren en de behoefte aan chemische gewasbeschermingsmiddelen verminderen, wat leidt tot meer winstgevendheid voor telers en gezonder voedsel voor de consument. 

"Teeltbedrijven hebben tegenwoordig steeds meer chemisch gewasbeschermingsmiddelen nodig om de winstgevendheid te laten toenemen, ten koste van een uitzichtloze toekomst," zegt Shely Aronov, directeur en medeoprichter van InnerPlant. "Onze oplossing leidt tot gezonde planten, zodat telers het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kunnen verminderen, het landgebruik kunnen verbeteren door dingen vroeg op te sporen en gezonde producten kunnen telen. InnerTomato is de eerste van vele komende InnerPlant-variëteiten die beschikbaar zullen komen voor telers."

Natuurlijke signalen versterken
Planten communiceren over hun stress met andere planten door stoffen af te geven vanuit hun wortels en bladeren, zodat de afweersystemen van buurplanten worden getriggerd. InnerPlant versterkt deze natuurlijke signalen door een veilige proteïne toe te voegen, die lang onderzocht is op menselijk consumptie en de natuurlijke eigenschappen.

Wanneer InnerPlants dorst hebben, voedingsstoffen tekort komen of aangevallen worden door ziektes of schimmels, tonen ze andere kleuren, die kunnen worden opgemerkt door optische apparaten, van iPhones tot satellieten. Telers hebben maar tien InnerTomato-levende sensoren nodig per veld om een effectief afweersysteem te creëren. 

Opbrengststijging
De optische signalen van de planten maken de telers attent op hun behoeftes, al weken voor de problemen zich voordoen. Daarom is er geen behoefte meer aan chemische gewasbeschermingsmiddelen. De informatie die direct door de plant wordt gecommuniceerd helpt ook met het vergroten van de opbrengsten en winstgevendheid van het bedrijf. Dat komt omdat ondanks het enorme gebruik van gewasbeschermingsmiddelen telers alsnog 20% van hun oogst vernietigd zien worden door pathogenen, die onder controle waren geweest als ze eerder waren opgespoord. 

Technieken combineren
InnerPlant is opgericht in 2018 en wil een revolutie ontketenen in de teeltsector door biotechnologie, big data en het Internet of Things met elkaar te combineren. De planten van InnerPlant zijn levende IoT-apparaten en de InnerTomato is de eerste van vele planten die gaan komen. Het bedrijf past ook de plantgebaseerde signaaltechnologie toe op sojabonen, druiven en dekgewassen, met als doel van elke plant een levende sensor te maken. Zo hebben telers eenvoudige tools in handen om de opbrengsten te vergroten, consumenten te voorzien van gezond voedsel en tegelijkertijd positief bij te dragen aan het milieu.

Voor meer informatie:
InnerPlant
www.innerplant.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.