Mickaël Bazile, SACFEL:

SACFEL: “Een dynamisch seizoen voor Franse zomergroenten”

Voor SACFEL, gevestigd in de Lot-et-Garonne, is het zomerseizoen in volle gang. Volgens Mickaël Bazile, vertegenwoordiger bij het Franse handelsbedrijf, is het seizoen voor de aubergines en paprika's vrij dynamisch verlopen. “De vraag is al sinds het begin van het seizoen groot. Het is ons gelukt om een goede doorstroming in onze rotaties te behouden en de algehele kwaliteit was van de groenten was erg goed.”

Mickaël voegt hier wel aan toe dat het seizoen voor courgettes ingewikkelder dan anders is geweest. “De coronacrisis heeft de zaai- en plantperioden verstoord, omdat de telers niet goed wisten of ze de benodigde arbeidskrachten zouden kunnen vinden om voor de oogst in te kunnen zetten.

Bovendien heeft het sterk wisselende weer aan het begin van het seizoen de kwaliteit onregelmatiger gemaakt dan normaal. De verstoring van het zaaien, de arbeid en het onstabiele weer hebben daarom gedurende bepaalde perioden gezorgd voor een grote toestroom van courgettes. Dit heeft geleid tot een destabilisatie van de markt met prijzen met een waarde tot onder de teeltkosten. Deze periode ligt gelukkig inmiddels achter ons. Sinds 2 weken daalt de opbrengst en worden de prijzen steviger, boven de euro.”

Momenteel zijn de prijzen voor alle zomergroenten gestegen, waarschijnlijk door de daling in de opbrengst en de sterkere vraag. “Tussen week 35 en week 36 waren de buitentemperaturen lager. Dit had zijn weerslag op de uiteindelijke opbrengst van de zomergroenten, die niet zo van nachten met temperaturen van 10 graden houden.” Het zomergroenteseizoen van SACFEL loopt van begin mei tot eind oktober.

Ontwikkelingsperspectieven
Van alle zomergroenten is de aubergine het hoofdproduct van SACFEL. “In Frankrijk behoren we tot de topleveranciers. Om die reden willen we dit product graag verder ontwikkelen. Volgend jaar kunnen we tussen de 400 en 600 ton aubergines meer op de markt brengen, omdat een van onze jonge telers op dit moment een bovengrondse aubergine-werkplaats van 2 hectare aan het bouwen is. Het met onze telers verder ontwikkelen van de aubergineteelt was mogelijk dankzij het feit dat er met bepaalde klanten contractprijzen vastgesteld konden worden. Dit hielp ons weer om een bepaald niveau van vergoeding te kunnen garanderen.

Uitdagingen op teeltniveau
Op teeltniveau zijn de aubergines en paprika's geconfronteerd met belangrijke uitdagingen die verband houden met de verspreiding van ongedierte op deze gewassen. “Onze telers hebben in het bijzonder last van grote aanvallen van Lygus- en Nezara-wantsen. Er is geen biocontroleproduct, maar het product waarmee we deze typen wantsen konden bestrijden zonder de geïntegreerde plaagbestrijding te elimineren, is sinds september 2018 verboden. De serie fytoproducten waaronder het product valt is onlangs in het nieuws gekomen omdat het een neonicotinoïde is, om precies te zijn een acetamiprid.”

“Door te proberen dingen te verbeteren, hebben we deze alleen maar erger gemaakt. We behandelen nu vaker (omdat de PBI wordt vernietigd door de eerste behandeling) en ons eindproduct bevat waarschijnlijk meer andersoortige moleculen. We zien ook nog steeds een afname van de opbrengsten, omdat deze producten slechts een matig effect hebben tegen deze insectenpopulaties. Het is dus een beslissing die geen waarde heeft voor (het behoud van) onze planeet, voor de gezondheid van consumenten (en die van telers) en het is ook nog eens economisch onhoudbaar voor de teelt.

Bovendien worden de telers altijd gepusht om verder te gaan, de laatste tijd in het kader van de HEV 3-certificering, waarvan we de ontwikkeling al bijna 2 jaar aan het versnellen zijn. Hierdoor wisten we voor bijna 80% van onze volumes de HEV 3-certificering te behalen, maar wel zonder enige vergoeding voor de telers.”

In het voorjaar is SACFEL een belangrijke speler op de aardbeienmarkt. Na het aardbeienseizoen gaan de telers over naar het seizoen voor aubergines en zomergroenten. “We laten het einde van de voorjaarsperiode en de aardbeienperiode altijd samenvallen met de start van het zomergroenteseizoen. Hierdoor kunnen onze telers doorwerken van eind februari tot november. Dit maakt het eenvoudiger om hun werk te organiseren.”

SACFEL zet jaarlijks 4.500 ton aubergines, 800 ton paprika's, 1.500 ton courgettes en 600 ton chilipepers af. Al deze groenten worden in Lot-et-Garonne geteeld.

Voor meer informatie:
Mickaël BAZILE
Commercial
SACFEL
Route de Mont de Marsan – 47190 Aiguillon
Vaste telefoon: 05.53.79.61.88 
Mobiele telefoon: 06.33.84.82.70
Fax: 05.53.88.10.82
mickael.bazile@sacfel.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven