Ton Janssen, oprichter van Tasty Tom

"De overheid moet beseffen dat we het medicijnkastje moeten behouden"

Ton Janssen mag zich oprichter van de Tasty Tom tomaten noemen en sinds kort komt daar nóg een mooie titel bij. Voor zijn verdiensten in de Nederlandse tuinbouw ontving hij een lintje. Hij mag zich nu ook  Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen. 

Kiempunt Limburg stelde Tom vijf vragen over innovatie in de Limburgse agrofoodsector. 

Hoe zijn jullie bezig met innovatie?
"Op het gebied van energie hebben we in 20 jaar door vele zaken zoals schermen en het nieuwe telen, enorme sprongen gemaakt van 60 m3 naar 30 m3/m2. Het gaat in de toekomst nog verder omlaag, maar zonder gas telen in 2040 is nog wel een hele uitdaging.

Verder weten we met steeds minder gewasbeschermingsmiddelen te telen. Heel veel schadelijke insecten kunnen we bestrijden met natuurlijke vijanden en met inzet van feromonen en lokstoffen vinden we ook weer oplossingen. Ook hier speelt het veranderde klimaat een grote rol, doordat we beestjes krijgen die hier 10 jaar jaar terug nooit voorkwamen. De overheid moet wel beseffen dat we het medicijnkastje wel moeten kunnen behouden."

Foto: Kiempunt Limburg

Wat adviseer je andere agrofood professionals als ze willen innoveren?
"Momenteel staat de wereld op zijn kop. We moeten nu gaan nadenken hoe die wereld er na het coronatijdperk gaat uitzien. Wat verandert er in eetpatronen? Denk voor jouw sector daar eens goed over na, om zo je voorsprong op anderen te kunnen pakken."

Welke trends en ontwikkelingen gaan grote impact hebben op de agrofood in de komende 20 jaar?
"Ik zie drie dingen: de robotisering gaat binnen enkele jaren een enorme sprong maken. Zie de eerste asperge-oogstmachines, klimaatsturing door een computer of een bladplukrobot bij de tomaten of een oogstrobot bij paprika, tomaat of komkommer.

Ons belangrijkste exportland Duitsland wordt steeds meer zelfvoorzienend.

En de consument eet nog steeds veel te weinig groente en fruit. Het is de hoogste tijd dat we samen met de overheid dit weten te veranderen."

Wat is er nodig om de innovatie in de Limburgse agrofood te versnellen?
"We zouden op de Brightlands Campus een goed opgezet plan moeten maken om gezonde voeding op alle fronten op een hoger plan te krijgen, te beginnen bij de kinderen (denk aan Kokkerelli en dergelijke)."

Aan welke innovator in de Limburgse agrofood leg jij dezelfde vragen voor?
"Aan Peter van Dijck, de nieuwe voorzitter van telersvereniging Fossa Eugenia."

Bron: Kiempunt Limburg 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven