Duitse teler biedt tot december verse gember aan

Exotische producten worden steeds populairder voor de teelt in Duitsland en Europa. Consumenten interesseren zich steeds meer voor de internationale keuken en dat weerspiegelt zich in de vraag die er vanuit de levensmiddelenhandel naar deze producten is. Tegelijkertijd  is de klimaatverandering gunstig voor de teelt van soorten die het mildere klimaat zoeken. Bij Höfler Gemüse GbR uit het bekende Duitse groententeeltgebied Knoblauchsland, wordt momenteel voor de eerste keer gember geoogst. We spraken met Peter Höfler over hoe het daartoe kwam.

"De meesterschool voor de vakrichting groententeelt voert al langer praktijkproeven met gember uit en wij onderhouden contact met dit instituut. In het afgelopen semester volgde mijn neef daar zijn opleiding en hij heeft zijn praktijksemester bij ons in het familiebedrijf uitgevoerd. Toen is ons opgevallen dat gember ook wat voor ons zou zijn“, vertelt Peter.

Het passende areaal daarvoor stond ook al klaar: "We hebben 3.000 m² aan oudere kassen uit de jaren '60 en '80. Daar telen we in de wintermaanden rucola - vanaf maart biedt dit areaal zich voor de gemberteelt aan.“

Zo gezegd, zo gedaan: "We hebben vervolgens biologische gember uit Peru gehaald en deze zelf opgekweekt en uiteindelijk ingeplant. Daarna vergde de plant ook niet veel werk meer. Nu groeit onze gember prachtig en sinds drie weken kunnen we oogsten."

Terwijl gedroogde gember reeds een bepaalde positie op de markt heeft, is verse gember nog een niche binnen de niche, weet Peter: "Nu gaat het erom een goed afzetkanaal voor onze gember te vinden en dat is helemaal niet zo eenvoudig. We registreren een bepaalde afzetstijging op de weekmarkten, maar over het algemeen moet er nog meer bekendheid aan het product worden gegeven bij de consumenten. Gember is een topproduct, vers, aromatisch en gezond – dat willen we doorgeven.“ Als natuurlijk antibioticum en exotisch product uit lokale teelt is de gember uit Franken een trend.

De eerste oogst moet in december geheel verkocht zijn: "Wij vinden het belangrijk om de gember onverwerkt en vers te verkopen. Tot nu toe is er daarvoor nog onvoldoende aandacht voor het product, maar dat zal in de komende drie maanden goed komen. We willen de gember echter desondanks vast bij ons in het assortiment opnemen. Met 3.000 vierkante meter waarvan goed geoogst kan worden, bieden we het ideale product voor de levensmiddelenhandel aan.“ Bovendien staat nu in de herfst ook het pompoenseizoen voor de deur: "Gember wordt bijzonder vaak in combinatie met pompoen verwerkt. Hierdoor verwachten we dan nogmaals een toename van de vraag."

De exoot zorgt bij Höfler Gemüse ook al voor zin in meer: "Zodra de gember goed loopt, willen we in de toekomst ook kurkuma telen", zegt Peter Höfler afsluitend.

Voor meer informatie:
Peter Höfler
Höfler Gemüse GbR
Spargelfeldweg 1
90425 Nürnberg
www.hoeflergemuese.de 
peter.hoefler@hoeflergemuese.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven