Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe DNA-sequencing technologie om listeria te voorkomen

De komende 2 jaar gaat het kenniscentrum Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) bedrijven uit de voedselverwerkende industrie tools in handen geven voor voedselveiligheid en hen voorbereiden op het gebruik van moderne DNA-sequencing technologieën. Het project richt zich specifiek op Listeria, dat een groot probleem is in de voedselverwerkende industrie met name bij kant-en-klare versproducten. Zo kan Listeria ernstige infecties veroorzaken. Naast gezondheidsrisico’s is het van de markt halen van een met Listeria besmet product een enorme kostenpost. Het tweejarige project dat de toepasselijke naam ‘Precision Food Safety’ draagt, wordt gefinancierd vanuit Regieorgaan SIA die het onderzoeksproject onlangs honoreerde met een RAAK-MKB subsidie.

“De listeria-uitbraak bij een vleeswarenfabriek in 2019, die ervoor zorgde dat 35 mensen ziek werden, 2 vrouwen een miskraam kregen en 6 personen overleden, staat je vast nog helder voor de geest. Voedingsmiddelenfabrikanten voeren een continue strijd tegen een mogelijke listeria-uitbraak en streven een zo’n groot mogelijke hygiëne en veiligheid na om mogelijke besmettingsbronnen uit te schakelen. Het snel kunnen identificeren van de listeriabacterie is letterlijk en figuurlijk van levensbelang “, aldus onderzoekers  Floyd  Wittink en Walter Zuijderduin  van het Leiden Centre for Applied Bioscience van Hogeschool Leiden.  

Snelle identificatie bacterie met MinION
In dit nieuwe onderzoeksproject ‘Precision Food Safety’, onderzoekt het LCAB de mogelijkheden voor een snelle identificatie van de Listeria bacterie met Nanopore sequencing. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een mini-DNA-sequencer; de MinION. Eerdere succesvolle inzet van deze sequencer, toont aan dat moderne DNA-sequencing technologieën voor de monitoring en controle op bacteriën voor de voedselverwerkende industrie binnen handbereik ligt. Met de MinION kan snel en goedkoop het genoom van een bacterie worden geanalyseerd en getypeerd. Door tijdige detectie en identificatie kunnen bedrijven sneller ingrijpen, waardoor besmette producten in de winkelschappen voorkomen kunnen worden.

Ophelderen verspreidingsroutes
In het project participeren bedrijven uit de voedselverwerkende industrie en bedrijven die diensten verlenen op het gebied van voedselveiligheid. Door het samen monitoren van de voedselproductieketen startend bij de leverancier tot en met productieomgeving, kunnen besmettingsbronnen en verspreidingsroutes worden opgehelderd. Ook het effect van hygiënische maatregelen wordt hierin meegenomen. De resultaten van het onderzoek worden gedeeld via een visualisatietool. Deze tool koppelt de identiteit van de gevonden Listeriavariant aan de bijbehorende pathogene (ziekteverwekkende) eigenschappen en zijn locatie in de productieruimte.

Voor meer informatie:
Hogeschool Leiden
Zernikedreef 11
2333 CK Leiden
www.hsleiden.nl 

Publicatiedatum: