Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prinsjesdag 2020

Overheid gaat investeren, brancheorganisaties willen meer betrokkenheid bij beleid

Tholen – Het was een bijzondere Prinsjesdag dit jaar. Geen koets, geen driewerf hoera, geen balkonscène, geen Ridderzaal en dan was het nog eens de warmste derde dinsdag van september ooit. De Troonrede en de Miljoenennota weken echter niet voor het coronavirus. Toch houdt iedereen een slag om de arm over deze begroting door de onvoorspelbaarheid van het coronavirus. Volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra zijn ondanks de coronacrisis de overheidsfinanciën goed op orde. Hij onderstreept dat het kabinet prioriteit geeft aan het beperken van de schade van het virus bij burgers en bedrijven.

Er is dit jaar 336,6 miljard euro te verdelen waarvan 1,8 miljard is gereserveerd voor de landbouw wat minder is dan vorig jaar. Maar er komt ook nog ruim 5 miljard beschikbaar voor het aanpakken van de problemen rond de stikstofcrisis die deels kan worden gebruikt voor het innoveren van de Nederlandse landbouwsector die “ook in tijden van crisis zorgt voor een betrouwbare voedselvoorziening,” aldus de Koning in de troonrede.

LTO, die op de vooravond van Prinsjesdag een eigen troonrede publiceerde, gaf aan in een brief aan de Staten-Generaal dat ze graag in gesprek gaan met het kabinet als het gaat om nieuw beleid voor de sector. LTO hekelt vooral de extra wet- en regelgeving die de kosten voor telers opdrijven. “Door nieuw beleid, maatschappelijke wensen en daaruit voortvloeiende verplichtingen worden kosten voor boeren en tuinders steeds hoger, terwijl prijzen van producten niet meestijgen,” aldus Wim Bens, waarnemend voorzitter van LTO Nederland. “Omdat de rek er bij ondernemers simpelweg uit is, zal de overheid investeringen, bijvoorbeeld in relatie tot de stikstofcrisis, mogelijk moeten maken.”

De NFO onderstreept vooral het belang om nu de tekentafelplannen naar de praktijk te vertalen. “Agrariërs verdienen een goed verdienmodel en werkbare regelgeving, en jonge agrariërs moeten in staat kunnen zijn om het bedrijf van hun ouders over te nemen,” vertelt voorzitter van de NFO Gerard van den Anker. “Dat is immers de toekomst. De coronacrisis heeft ons weer laten zien hoe belangrijk gezond en voldoende voedsel van eigen bodem is. Onze telers zorgen daar iedere dag voor. Hoog tijd dat die prestatie beter op waarde en waardering wordt geschat.”

Glastuinbouw Nederland legt vooral de nadruk op het belang van de ODE die de komende twee jaar stijgen en een negatief effect hebben op veel glastuinbouwbedrijven. "Het kabinet stelt de komende twee jaar aanvullende middelen beschikbaar om deze bedrijven tegemoet te komen in de energiekosten”, geeft Sjaak van der Tak aan, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. “Overeenkomstig het rapport van WECR, dat deze week verscheen, is onze inzet compensatie van minimaal € 30 miljoen per jaar.” Ook over CO2, water, arbeidsmarkt en plantgezondheid laat Van der Tak zijn licht schijnen. Al met al is hij gematigd positief over de begroting maar onderstreept hij de nadruk van flexibiliteit die nodig is bij de regering.

De algemene beschouwingen gaan vandaag van start. Het is de verwachting dat hierbij ook door de politiek gewezen wordt op het belang om telers meer bij het beleid te betrekken zoals ook NFO en LTO zich presenteren als de partijen om mee aan tafel te gaan.

Bron: Rijksoverheid, LTO, NFO, Glastuinbouw Nederland