Ton Smolders start als zelfstandig adviseur onder bedrijfsnaam Aspavanza

"Er zit absoluut nog muziek in de aspergesector“

Tholen - Na ruim 12 jaar trouwe dienst bij achtereenvolgens Limgroup en Engels Techniek was de tijd rijp voor Ton Smolders om een zelfstandige BV op te richten. Onder de bedrijfsnaam Aspavanza (een samenvoeging van asperge en het Spaanse Avanza dat vooruitgang betekent) start de ervaren rot in de aspergesector vanaf 14 september officieel als externe adviseur in de aspergeteelt. “Ik richt me niet enkel op de Europese markt, maar ook die daarbuiten.”

Als crop specialist asparagus was de geboren en getogen Limburger ruim 9 jaar actief voor het veredelingsbedrijf Limgroup. De laatste drie jaar was hij het gezicht van Engels Techniek, een erkende leverancier van machines voor de aspergebranche. In die hoedanigheid bouwde Smolders in de loop der jaren een internationaal netwerk op, waardoor het plan ontstond om zijn kennis en expertise als externe partij te gaan aanbieden. “De asperge wordt inmiddels wereldwijd geteeld, van Duitsland tot Zuid-Europa en van Noord-Amerika tot Australië. In al deze teeltgebieden kampen telers met vragen en uitdagingen in de dagelijkse praktijk”, schetst Smolders de potentie van zijn dienstverlening.

Allesomvattend advies van teelt- tot marktstrategie
Als onafhankelijk adviseur zal Smolders zich met name op de teelttechnische kant van de asperge richten. Niettemin ligt de meerwaarde van zijn dienstverlening naar eigen zeggen in het “totaalplaatje”. “De teler heeft baat bij een allesomvattend advies, temeer omdat de sector continu in beweging is. Niet alleen de regelgeving ten aanzien van de teelt verandert, maar ook de levertijden en de criteria vanuit de consument. De meerwaarde van mijn werkwijze ten opzichte van die van lokale adviseurs is dat ik meer overzicht heb van de gehele, internationale markt. Mijn adviezen zullen dan ook voornamelijk op de lange termijn gericht zijn.”

Woonachtig in Limburg en jarenlang werkzaam voor werkgevers aldaar kent Smolders de nabijgelegen Duitse markt als zijn broekzak. Hij noemt Duitsland als voorbeeld van een markt met een van oudsher sterke traditie in de directe afzet van de teler aan de consument. “Ook de markttechnische kant van de sector zal in mijn benadering niet onderbelicht blijven. Het voordeel van de directe afzet is, dat je als teler direct invloed hebt op productmarketing”, aldus Smolders.

Ton Smolders zal op de vakbeurs expoSE in Karlsruhe op 18 en 19 november a.s. voor het eerst op persoonlijke titel als bezoeker present zijn. Daarnaast brengt hij zijn kersverse BV via mailings, klantbezoek en sociale media onder de aandacht.

Muziek in de sector
De laatste jaren kent de aspergesector grote uitdagingen, onder meer als gevolg van toenemende schaalvergroting en de recente corona-problematiek. “Mijn prognose is dat de sector zich zelf opnieuw moet positioneren, waarbij niet zozeer de omvang van het areaal, maar de innovatiedrang van de teler van doorslaggevend belang zal zijn. Voor bedrijven die niet openstaan voor nieuwe concepten en marktstrategieën zal het heel moeilijk worden om te overleven.”

Tegelijkertijd zit er volgens Smolders “absoluut nog muziek in de aspergesector. Er is nog veel potentie, zeker als je kijkt naar groene en paarse asperges. Daar valt de komende jaren nog veel winst te behalen.”

Voor meer informatie:
Ton Smolders
Aspavanza BV

tsmolders@aspavanza.nl 
Linkedin
www.aspavanza.nl (onder constructie)


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven