Walter ten Bruggencate, Yamato Scale Benelux 10 jaar

“Geen spannende markt voor multiheadwegers, maar wel een met groei”

Tholen – Yamato Scale is een Japans bedrijf dat naast haar diverse controlewegers vooral bekend is van de multiheadwegers voor onder andere de AGF-sector. In 2010 besloot het bedrijf zich te focussen op de directe verkoop van haar machines op de Nederlandse en Belgische markt en zo ontstond Yamato Scale Benelux (YSB). Op 1 september jongstleden bestond het bedrijf alweer 10 jaar. Walter ten Bruggencate was er vanaf het begin bij en blikt terug en vooruit op de voorbije en komende jaren.

“Je moet geen spannend verhaal verwachten,” lacht Walter, die de afgelopen jaren vooral een stabiele markt zag voor de machines van Yamato. “We leveren in de AGF-markt vooral aan de verwerkers van diepgevroren groenten en aardappelen en aan snijderijen. Het is een markt die de afgelopen jaren goed is gegroeid, vooral onder invloed van de opkomst van convenience in het groenten- en fruitsegment. Daar blijft wel groei in zitten, maar deze groei is uiteindelijk toch beperkt doordat het afzetgebied van deze klanten geografisch beperkt is. De Yamato multiheadweger is daarnaast een degelijke machine, met een lange levensduur en een machine waar baanbrekende innovaties die leiden tot onmiddellijke vervanging lastig te realiseren zijn. Wat mij wel is opgevallen is een stijgende vraag naar integratie van de Yamato multiheadweger in een complete productielijn, waarbij de weger via de computer met andere apparaten in de lijn communiceert. Het bekende Industrie 4.0 begint wel serieuze vormen aan te nemen.”

Toch verwacht Walter om ook in de komende tien jaar te kunnen bouwen aan de groei van Yamato. “Voor de markt in Nederland en België hebben we wel te maken met een redelijke verzadiging. Daarom ben ik ervan overtuigd dat een verdere groei vooral uit een breder pakket van machine-, software- en serviceoplossingen voor onze klanten zal komen. Buiten de Benelux zie ik nog volop kansen voor groei. Nederland is een markt die al ver gevorderd is in convenienceproducten. Vergelijk een doorsnee Nederlandse supermarkt maar eens met een Duitse supermarkt. Die eerste heeft een veel groter aanbod van bijvoorbeeld gesneden worteltjes, aardappelschijfjes en broccoliroosjes en dat betekent dus dat we in andere landen nog kunnen groeien.”

Er is wel één probleem bij die buitenlandse groei: Yamato Scale Benelux (de naam zegt het al) verkoopt alleen in Nederland, België en Luxemburg. “Voor andere landen hebben we zusterbedrijven die daar de verkoop regelen.” Walter ziet echter grote mogelijkheden via een ander verkoopkanaal. “Wij leveren onze producten ook aan diverse vooraanstaande Nederlandse en Belgische machinebouwers. Die bedrijven exporteren hun productielijnen in veel gevallen en dat gaat de hele wereld over. Dat is een puur toegevoegde markt voor ons, en het is bovendien een markt waar erg veel groei in zit.”

Voor meer informatie:
Tijn Verstappen
Yamato Scale Benelux
Edisonstraat 4A
5051 DS Goirle
Tel: +31 (0)13 220 1117
Mob: +31 (0)6 319 937 49
tijnverstappen@yamatoscale.com 
www.yamatoscale.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven