Bestuiving frambozen onder zonnepanelen 'uitstekend'

In 2019 is een eerste teeltproef gehouden met frambozen onder glas. Er zijn drie panelen getest met verschillende lichtdoorlating. Sommige panelen lieten te weinig licht door, de scheutlengte werd daardoor te groot en de opbrengst te laag.

Met panelen die meer licht doorlaten, zijn de resultaten inmiddels goed. De eerste panelen lieten 11 en 6 procent licht door, inmiddels is dat 40 procent met nieuwe panelen.

Ook de bestuiving gaat goed, zo valt te lezen in een nieuwsbrief van de Nationale Bestuivingscommissie. De teler is tevens positief, zo vertelde hij deze zomer aan De Gelderlander

Balans oogst en energieoogst
Met inmiddels op drie hectare panelen die meer licht doorlaten zijn de resultaten goed. De hogere lichtdoorlatendheid gaat wel ten koste van de stroomopbrengst, echter minder licht gaat ten koste van de opbrengst aan frambozen.

Om verder te kunnen, moeten er goede afspraken gemaakt worden tussen teler en de eigenaar van de zonnepanelen. Als dat het geval is, bestaat er een redelijke kans op uitbreiding van deze teelt onder de zonnepanelen. Dan zou de teler zijn volledige zes hectare met zonnepanelen kunnen bedekken.

Er is geen verschil te merken in de bestuiving door de bijen, bij voldoende volken is de bestuiving uitstekend, zowel kwalitatief als kwantitatief. Een van de voordelen voor de teler is dat hij niet alle werkzaamheden rond plastic overkappingen hoeft uit te voeren.

Meer over de proef met zonnepanelen van leverancier GroenLeven op de website van de zonnepanelenleverancier. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven