Certhon onderzoekt indoor teeltomstandigheden voor vleestomaten

Certhon is onlangs gestart met een nieuw onderzoek naar de indoor teelt van vleestomaten in hun Innovation Centre in Poeldijk. Rui Yin, ingenieur van de R&D-afdeling en agronomist: "We richten ons al vijf jaar op verschillende vormen van tomatenteelt." Het project werd opgestart op verzoek van een klant uit het Midden-Oosten, die specifiek proeven wilde uitvoeren op deze tomatenvariëteiten.

Omdat er mogelijk een goede markt is voor vleestomaten in de Arabische golfstaten zullen de resultaten tonen hoe groot de mogelijkheden zijn voor de indoor teelt ervan in een jaarronde teelt. "De klant wil de tomaten telen voor de lokale verkoop, zodat ze in de markt kunnen worden gezet op basis van de voordelen van indoor farming en worden verkocht met deze toegevoegde waarde."

Teeltcyclus
"We hebben een teeltcyclus nodig van minstens vier maanden. Maar om een stabiele productie te garanderen, hebben we meer informatie nodig over de mogelijkheden voor jaarrond telen. De teeltcyclus hangt af van de variëteit, omdat dit kan variëren van vier maanden tot twee jaar. Normaal gesproken hebben vleestomaten een teeltcyclus van vier maanden, maar we kunnen dit verlengen tot tien maanden. Op deze manier kunnen we een hogere opbrengst bereiken, een stabielere productie en productiekwaliteit en dat is het beste te doen door middel van indoor teelt," merkt Yin op. 

Na de bouw van het Innovation Centre is Certhon niet direct begonnen met het telen van vleestomaten, maar hebben ze eerst diverse proeven gedaan met verschillende variëteiten cherrytomaten, ronde tomaten en cocktailtomaten. Yin: "We hebben al minstens vijf cycli gehad met indoor teelt van verschillende variëteiten tomaten."

Tussenbelichting
Er wordt gebruik gemaakt van tussenbelichting en bovenbelichting voor een betere controle van het macroklimaat. "Tussenbelichting is ook populair onder Europese telers, omdat zij gebrek aan licht hebben in de winterperiode. Het wordt voornamelijk gebruikt om twee redenen. Een is om de fotosynthese voor de gewassen te verbeteren en de lichtopnamestructuur op deze manier aan te passen. De tweede reden is het verbeteren van het microklimaat omdat er meer warmte bij de gewassen komt, wat de luchtbeweging in het gebladerte stimuleert."

"De verwachte uiteindelijke opbrengst per m² voor de vleestomaten is nog niet bekend. We testen hoe we de maximale mogelijke opbrengst per specifieke variëteit kunnen bereiken. Het verschilt echt per genotype, omdat ze allemaal anders reageren op de teeltstrategie. We hebben tot nu toe veel verschillende variëteiten geprobeerd van verschillende veredelaars, zodat we kunnen zien welke het meest geschikt zijn voor de indoor teelt." Volgens Yin gaat het er bij indoor telen om dat je het water volledig kunt hergebruiken. "Omdat water schaars is in de Arabische golfstaten is indoor teelt de beste oplossing. Er is dan een lager verdampingsgehalte en een hogere waterefficiëntie," bevestigt hij. 

Certhon biedt volledige agronomische ondersteuning tijdens de proeven en teeltoplossingen voor hun projecten. Het bedrijf richt zich op het bieden van een volledige oplossing, vanaf het beginpunt, met agronomische begeleiding. 

"Alle geteste cultivars zijn veelal ontwikkeld voor kassen en niet 100% geschikt voor indoor teelt. Dat komt omdat we ander licht gebruiken. We hebben geen UV-lampen, maar lampen met hoge rode en verre rode ratio's. Dat is het grootste verschil met het zonlicht buiten en heeft invloed op de groei van de gewassen."

Yin heeft te maken gehad met verschillende uitdagingen aan het begin van het project:

  • Veredeling: Hoe selecteer je de juiste cultivar of het juiste genotype voor de indoor teelt? We hebben speciale cultivars nodig voor de indoor teelt. Dat leidt tot een betere opbrengst. De planten groeien beter omdat er weinig weerstand is, er wordt binnen een ander spectrum gebruikt etc.
  • Energieverbruik: "Hoe zorg je ervoor dat indoor telen winstgevend is en hoe breng je het energieverbruik in balans met de productie? "Naar mijn mening zijn indoor farms niet overal geschikt, maar wel in moeilijke klimaten met overvloedig veel zon, zoals China, Singapore, het Midden-Oosten en Scandinavië."

Ook waren er wat meevallers tijdens de proeven:

  • Blossom end rot: grotere tomaten lopen een groter risico. Door transport en klimaatbeheersingssystemen kunnen deze symptomen snel optreden. Bij de indoor teelt kan deze kans erg klein worden gehouden.
  • Voedselveiligheid: biologische gewasbeschermingsmiddelen, die voor de indoor teelt gebruikt worden, zorgen ervoor dat het veiliger en eenvoudiger is om veel ziektes en ongedierte onder controle te houden. Er worden hommels gebruikt voor de bestuiving. Daarom is de productie veilig. 

Perfecte teeltomstandigheden
"Veel van wat we doen is hetzelfde als in normale kassen, maar we kunnen een optimale en constante omgeving creëren voor de gewassen. In kassen kun je bepaalde zaken instellen, maar blijven de temperatuur, de luchtvochtigheid en windsnelheid altijd veranderen. Met indoor teelt kun je een perfecte, constante omgeving creëren, elke dag weer. De meest geschikte temperatuur wordt berekend door de optimale fotosynthese," besluit Yin. 

Voor meer informatie:
Certhon Greenhouse Solutions
Rui Yin, R&D Engineer and Agronomist
rui.yin@certhon.com 
www.certhon.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven