Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vaker Turkse mot dit jaar in de tomaten

Na een warm voorjaar en extreem warme zomer kan de druk van de Turkse mot hoog zijn in de tomatenteelt. De inzet van het biologisch middel Delfin WG kan uitkomst bieden.

Biobest-adviseur Nick Nagels vertelt dat de Turkse mot dit jaar vaker opduikt. “Dit is onder meer het gevolg van het warme weer. De mot legt eitjes aan de onderkant van het blad, die na 4 tot 6 dagen uitkomen. De rupsen doen zich tegoed aan het blad en brengen zelfs schade toe aan de vruchten.”

Geen enkel residu
Het bacteriepreparaat Delfin WG, dat Biobest sinds 2018 aanbiedt, is een uitkomst. Nick: “Telers boeken er goede resultaten mee. Zij kunnen het middel drie keer per teelt inzetten en eventueel afwisselen met andere BT-middelen. Deze biologische middelen laten geen enkel residu achter.”

Delfin WG bevat sporen en kristallen van BTK, wat staat voor Bacillus thuringiensis, subsoort kurstaki. Als rupsen van bespoten bladeren eten, worden de kristallen in hun spijsverteringskanaal omgezet in toxines, waarna ze sterven. 

Op tijd spuiten
De fijne formulering geeft een goede gewasbedekking, vertelt Nick. “Daardoor nemen rupsen het middel goed op. De jonge exemplaren zijn het er meest gevoelig voor, dus het is van belang dat telers Delfin tijdig inzetten.”

Hij heeft nog een paar andere tips voor de toepassing. “Tijdens het spuiten is een goede verdeling aan de onderkant van het blad enorm belangrijk. Verder breekt onder invloed van UV het middel sneller af. Het is dus het beste om te spuiten als het niet zonnig is.”

Voor meer informatie: 
Biobest Group
www.biobestgroup.nl
csnl@biobestgroup.com  

Publicatiedatum: