Eerste paal nieuw pand Vergro in Sint-Katelijne-Waver geslagen

Tholen – Woensdag 9 september is de eerste paal van het nieuwe pand van Vergro in Sint-Katelijne-Waver geslagen. “We lopen voor op schema en het volledig gekoelde magazijn van 8.000 vierkante meter moet voor het nieuwe groentenseizoen van 1 maart operationeel zijn”, vertelt Dominiek Noppe van Vergro.

Het nieuwe pand is gelegen op het nieuwe industrieterrein vlak naast de veiling en zal in totaal 16 laadkaaien krijgen. “Onze dochteronderneming DVL zal samen met Vergro intrek nemen in het pand. Eén van de doeleinden van het nieuwe pand is dat de vestiging in Meulebeke te klein is geworden, waardoor een deel van de productie die bestemd zijn voor de export naar Frankrijk verhuisd naar Sint-Katelijne-Waver.”

“De Britten hebben onze producten nodig”
“Het nieuwe pand wordt op de groei gebouwd en is voor nu 40% te ruim. Het pand in Meulebeke is slechts 4 jaar oud, maar we merken al dat we wat ruimte tekortkomen. Daarom hebben we besloten om de nieuwbouw in Sint-Katelijne-Waver zo te bouwen dat we de mogelijkheid hebben om te groeien”, aldus Dominiek. Naast Frankrijk is de UK een belangrijke afzetmarkt voor Vergro, maar met de Brexit voor de deur is het bang afwachten wat er volgend jaar gaat gebeuren. “Gelukkig hebben we onszelf goed voorbereid door de firma Vergro UK te stichten die klaar is om te starten wanneer er een harde Brexit komt. Echter zijn we niet bang dat de Britse bevolking onze producten niet meer nodig zal hebben. Het VK is in tuinbouwproducten absoluut niet zelfvoorzienend en qua arbeid gaan ze het ook niet voor elkaar krijgen om genoeg plukkers en dergelijke te vinden. Dus op dat vlak zijn we niet bang dat de Britse markt weg gaat vallen.”


Impressie van de nieuwbouw

10% meer Conference
Naast tuinbouwproducten is hardfruit ook een productgroep waar Vergro sterk in is. “De oogst van de Conference is achter de rug en we kunnen concluderen dat we dit jaar 10% meer Conference hebben geplukt. De appeloogst is vergelijkbaar met vorig jaar. We hebben nauwelijks zonnebrandschade, omdat al onze appelen onder hagelnetten staan en die bieden ook bescherming tegen zonnebrandschade. Ook hebben we rassen die iets later bloeien, zoals de Gala, Evelina en Granny, waardoor ze minder vorstschade hebben opgelopen dan bijvoorbeeld Jonagold”, constateert Noppe. “Ook ons paradepaardje de Red Modoc-peer wordt binnenkort weer geplukt en de verwachtingen zijn zeer positief. Er zijn dit jaar weer bomen in productie gekomen waardoor we dit jaar 400 ton Red Modoc-peren hopen te plukken, vorig jaar hadden we 200 ton.”

Red Modoc
“De vraag naar Red Modoc is nog altijd overweldigend. We proberen de afzet mooi te verdelen tussen de retailers die echt in het product geloven, maar ook de kleinere partijen willen we beleveren. Binnen de komende vijf jaar willen we komen tot een productie van 200 hectare. Daarom hebben we vorige week de licentie verkregen van de Red Modoc voor Duitsland en Engeland, de Benelux hadden we al. We zijn al gecontacteerd door Duitse telers die graag de Red Modoc willen planten. Dit geeft aan dat mensen echt vertrouwen hebben in deze peer”, aldus Dominiek.

“Een groot voordeel van de Red Modoc is het pluktijdstip dat 14 dagen na de Conference ligt. De teler kan dan zijn personeel aan het werk houden. Een andere grote troef is dat we vorig jaar 85% klasse 1 peren hebben geplukt. Andere rode peren hebben vaak het probleem dat de kleur wat vervaagt naarmate de jaren verstrijken. De Red Modoc is zo goed als 100 procent rood. Tevens hebben we vorig jaar houdbaarheidstesten gedaan. Daaruit is gebleken dat zelfs in juni de peer nog uitstekend van kwaliteit is. Ook de uitbetaalprijs naar de telers toe ligt 50% boven de Conferenceprijs. Door al deze voordelen blijven wij 100 procent in deze peer geloven”, besluit Dominiek. 

Voor meer informatie:
Dominiek Noppe
Vergro
Kleine Roeselarestraat 5
8760 Meulebeke (België)
+32 (051) 48 90 76
dominiek.noppe@vergro.com   
www.vergro.com   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven