Belichting in komkommer: voorlopig is de beste combi HPS-LED

Na tomaat, aardbeien en sla is ook komkommer op weg een belichte teelt te worden in de Europese winter. De vraag is alleen nog welke lampen er boven het gewas moeten hangen?

Poolse onderzoekers hebben hier onderzoek naar gedaan en adviseren voorlopig nog een combinatie van HPS en LED, al zullen in toekomstige rekensommetjes de voordelen van LED, een lager energieverbruik en een langere levensduur, harder gaan doorwegen.

Drie combinaties getest
Volgens de onderzoekers is HPS, qua elektriciteitsverbruik, niet de meest efficiënte vorm van belichting, maar is dat LED. Niet echt verrassend, ook niet voor telers, maar zij wijzen ook op de stralingswarmte van HPS, die zij graag in het gewas gebruiken. 

In het onderzoek, in 2015 en 2016 uitgevoerd in een kas van de Universiteit van Warschau, is gefocust op PAR-licht in de komkommerteelt in de winter, met een focus op de teelt, de productie en ook de kosten. Het onderzoek bestond uit drie testopstellingen op elk 40 vierkante meter met:

1) HPS belichting bovenin de kas

2) HPS belichting van boven en tussenbelichting met LED, oftewel HPS-LED

3) LED-LED, oftewel honderd procent boven- en tussenbelichting.

LED-LED efficiëntst 
In totaal werd er per dag 18 uur belicht in de kas van zo'n 6,5 meter hoog. In het onderzoek werden twee losstaande rondjes geteeld.

Uit het onderzoek kwam naar voren, niet onverwacht als je de belichtingsontwikkelingen in ogenschouw neemt, dat de efficiëntie van het lichtgebruik bij de LED-LED-combinatie het hoogst was en het laagst bij HPS. Onderzoekers wijzen daarbij op de spectra die in de gebruikte LED's gunstiger bleken voor de plant. Vooral blauw licht zou positief zijn, al bleek zelfs HPS met aanvulling van blauw licht niet tegen LED-LED op te kunnen.

De totale som met variabele kosten t.o.v. productie kwam er bij LED-LED ook het beste uit.

Wel waren de kosten voor verwarming in een LED-LED-kas, zonder de stralingswarmte van HPS, hoger. De reden dat veel telers nog voor HPS kiezen.

Kosten en opbrengst HPS-LED best in balans
De productiewaarde bij LED-LED was onderaan de streep zo'n 32,5% hoger in vergelijking met de HPS-combinatie. Dit vertaalde zich ook in een brutomarge die met 3/4 hoger was, zagen de onderzoekers die het verder 'interessant' noemen dat het aandeel van de belichtings- en energiekosten met de HPS-LED-combinatie het laagst was ten opzichte van de totale waarde van de productie.

Die laatste combinatie, HPS-LED, is (mede) daarom volgens de onderzoekers ook de combinatie die in de wetenschappelijke literatuur wordt aanbevolen voor telers.

Bekijk hier het volledige onderzoek uit Agronomy 2020, 10(9) met meer details, o.a. ook over de gebruikte lampen, en andere variabelen. 

Foto index: archiefbeeld Nederland


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven