"Geen acuut probleem toepassing chloorproducten bij lage concentraties"

Om nulemissie van water met nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen te bereiken is het gewenst om te weten of toegepaste reinigingsmiddelen niet ophopen in het teeltsysteem. Producten die worden toegevoegd moeten worden opgenomen door de plant of worden afgebroken.

In het eindrapport ‘Effect chloorhoudende reinigingsmiddelen op kwaliteit gietwater’, wordt verslag gedaan van het onderzoek naar het mogelijk ophopen van reinigingsmiddelen in een gerbera gewas. Tevens is onderzocht of de toegepaste producten een additionele werking hebben tegen pathogenen.

Lage concentraties
Allereerst is een enquête gehouden onder tien telers, schrijven Ineke Stijger, Erik van Os en Suzanne Breeuwsma namens de WUR Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen op Glastuinbouw Waterproof. Uit die enquête en uit gesprekken met andere telers en voorlichters is inzicht verkregen over het gebruik van reinigings- en ontsmettingsmiddelen aanvullend aan de aanwezige ontsmetting (UV, Verhitter, enz). Hieruit bleek dat producten meestal in lage concentraties worden gebruikt met als doel om vorming van biofilm in leidingen te voorkomen.

Neveneffect
Daarna zijn labproeven uitgevoerd, deze geven een indicatief beeld van de concentraties waarbij een neveneffect tegen een pathogeen is te verwachten. In dit geval is gekozen voor Fusarium, een moeilijk te doden organisme. Het huidig gebruik van reinigingsmiddelen gebeurt bij veel lagere concentraties dan wanneer doding van pathogenen lijkt op te treden. Twee producten (chloordioxide en waterstofperoxide met stabilisator) zijn vervolgens in een kortlopende gerberaproef in de kas gebruikt om te zien of ophoping van stoffen plaatsvindt.

Lees hier verder.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven