Tomatenprijzen komen terug op niveau, vooral Nederland valt op

Tholen - De geluiden uit de markt, dat er stilaan een beetje beweging in de tomatenprijzen zit, worden bevestigd in de cijfers. Wat opvalt is dat juist Nederland, het land met de lage marges, nu als enige boven het vijfjarig gemiddelde uitkomst met een gemiddelde kiloprijs van 63 eurocent. Een prijs die op hetzelfde niveau als 2019 ligt en die ook flirt met het vijfjarig maximum. 

Of die opleving in de prijs een 'grauw' seizoen nog kan goed maken, is wel de vraag. De producties zijn immers alleen maar aan het afnemen en het moment dat er druk op de markt komt door aanbod uit het Zuiden zit eraan te komen.


Klik hier voor een vergroting. De paarse lijn is het Nederlands prijsgemiddelde. Dat lag voor week 35, tot zover gaan de Europese cijfers, hoger dan in de andere landen (Spanje, Italië en Frankrijk).

Nederland
Vanaf week 33 zijn in Nederland de prijzen gaan stijgen met in week 35 een gemiddelde die net onder de euro ligt, een prijsniveau dat voor het laatst eind april werd gehaald.


Klik hier voor een vergroting

Over heel 2020 is het daarmee niet opeens allemaal koek en ei, maar wel zorgt de prijsstijging ervoor dat het gemiddelde over dit jaar weer boven het vijfjarig gemiddelde uitstijgt. Dat was halverwege augustus nog anders. 63 eurocent leverde een kilo tomaten gemiddeld op t/m week 35. Dat was de afgelopen vijf jaar 54 eurocent. 

Spanje
In Spanje gaat het seizoen weer echt van start deze maand, met wederom een gekrompen areaal, naar schatting in Almería een daling van acht tot tien procent. De gemiddelde prijs daalt ook voor 2020, met nog eens 2 eurocent tot 57 eurocent voor een kilo.


Klik hier voor een vergroting

Die verdere daling van het gemiddelde wijkt af van het vijfjarig gemiddelde dat in augustus vaak weer ging stijgen.

Ten opzichte van 2019 is het gat in de prijzen tussen 2019 en 2020 helemaal groot. In 2019 werd gemiddeld 95 eurocent gehaald, in 2020 is dat dus net geen 40 eurocent lager.

Italië
In Italië stijgt het gemiddelde met 3 eurocent wel een beetje ten opzichte van juli dit jaar, maar daarmee ligt het gemiddelde nog steeds ruim onder het vijfjarig gemiddelde.


Klik hier voor een vergroting

Wel zijn de prijzen gemiddeld iets hoger dan in 2019, toen in augustus 71 eurocent werd gehaald. Dat is dit jaar 76 eurocent.

Klik hier voor een vergroting

België
Van de tomatencijfers uit België houdt de Europese Commissie geen grafieken bij. Toch is hier aan de hand van cijfers van het Verbond van Tuinbouwveilingen en het Belgische statistiekenbureau Statbel wel een beeld te vormen van prijsvorming deze zomer.

De laatste volle augustusweek, week 35, leverde op de Belgische klokken gemiddeld 24 eurocent voor losse tomaten op en 22 eurocent voor trostomaten. Dat waren lagere gemiddeldes dan in de weken 34 en 33, waarin het van pakweg 30-40 eurocent langzaam bergafwaarts ging. "Alle landen zijn volop in productie, dus de markt is overvol", was medio augustus al de conclusie van Benny Cuypers van BelOrta.

Juli was ook al slecht, zonder overdrijven. Het indexcijfer voor de prijzen die telers in juli ontvingen voor hun tomaten is nog niet de helft van wat zij in 2019 ontvingen. Juli 2020 komt bij Statbel uit op 55,98, waar dat in dezelfde maand in 2019 123,52 was. Ook juni en mei bleven al achter op vorig jaar. 


Klik hier voor vergroting van de indexcijfers van 2020, en die van de afgelopen vijf jaar.

Over week 36, die valt buiten de Europese overzichten, werd voor het eerst gemiddeld wel weer een prijsstijging genoteerd op de VBT-klokken. Los leverde 36 eurocent op (t.o.v. 24 eurocent in week 35), tros 27 eurocent (t.o.v. 22 in week 35). 

Frankrijk
Waar Frankrijk dit jaar vaak de positieve uitschieter was in de malaise, is dat in augustus niet het geval. Ook in Frankrijk duikt het gemiddelde over 2020 onder het vijfjarig gemiddelde, met 1 eurocent.


Klik hier voor een vergroting

Het is toch wel typerend voor over de hele linie een moeizaam tomatenjaar. In de zomermaanden juni, juli en augustus werden ondergemiddelde prijzen genoteerd, waarbij in augustus de prijs van 68 eurocent gemiddeld dichter tegen de vijfjarige minimumprijs van 61 eurocent kruipt. 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven