vertical farming start-up Verde Compacto:

"We willen naar minder, maar ronddraaiende LED-lampen toe"

Verde Compacto, een Mexicaanse start-up, producent van containerteeltbedrijven en teelttechnologieën voor binnenteelt, zag tijdens de pandemie een grote vraag naar hun teeltsystemen.

"COVID stimuleert deze markt omdat mensen willen weten wat er achter hun voedsel schuilgaat. Logistieke ketens in landen als Zuid-Korea en Arabische landen zijn erg afhankelijk van import. Ze proberen stedelijke technologieën te implementeren om hun toeleveringsketens te versterken. Omdat we ons concentreren op kweeksystemen, proberen we dit om te zetten in realiteit. We telen voedsel op een duurzamere manier waar iedereen van kan profiteren”, zegt Juan Gabriel Succar, medeoprichter en CCO van Verde Compacto.

Het bedrijf heeft een R&D-containerteeltbedrijf, Huvster, met verschillende laboratoria en kleinschalige systemen. Het bedrijf verkoopt een aantal van zijn gewassen lokaal om het stedelijke bedrijfsmodel beter te begrijpen aangezien Verde Compacto de toekomstige binnentelers opleidt.


The Huvster teeltcontainer 

Succar vervolgt: "We bieden de kennis aan elke teler die een urban farm wil hebben en we helpen ze tijdens het hele proces door een teeltbedrijf te bouwen dat aan hun behoeften voldoet."

Het bedrijf bouwt niet alleen containerteeltbedrijven, wat hun standaardmodel is, maar levert ook op maat gemaakte projecten zoals voor in magazijnen of gebouwen. Of op kleinere schaal om in supermarkten en restaurants te telen. "Wij bieden de kennis om een ​​teeltbedrijf van elke grootte te installeren."

Afnemend LED-gebruik
Verde Compacto wil het elektriciteitsverbruik voor zijn teeltoplossingen verbeteren. “We ontwikkelen een duurzame technologie die 75% minder LED-verlichting gebruikt, wat deel uitmaakt van een duurzaam R&D-project. De tests lopen nog, maar ze hebben positieve resultaten opgeleverd. Uiteindelijk stelt onze technologie die wordt gebruikt voor binnenteeltbedrijven ons in staat om de lampen te laten ronddraaien. In plaats van vier lampen op één plek te gebruiken, kan de Verde Compacto één lamp gebruiken die constant ronddraait. Daarom kunnen we zo'n grote impact hebben op het lichtgebruik”, bevestigt Succar.

Gebrek aan kwaliteit en water
“Elk bedrijfsmodel en elke locatie heeft verschillende voordelen. Omdat we een van de grootste landbouwlanden ter wereld zijn, kunnen we verse producten van uitstekende kwaliteit bieden. Het trieste verhaal is dat alle goede groenten en fruit wordt geëxporteerd, dus er is hier in Mexico een gebrek aan kwaliteitsproducten”, zegt Succar.

Succar zegt dat de technologie van Verde Compacto een winstgevend bedrijfsmodel kan bouwen om uitstekende kwaliteit en gezond voedsel te leveren aan de Mexicaanse samenleving. Hij merkt op dat de centrale Mexicaanse regio een grote uitdaging ziet: een groot watertekort. "Met onze oplossing zien bedrijven nog steeds een mogelijkheid om voedsel te verbouwen en hun kwaliteit te behouden door minder middelen te gebruiken."Duurzaamheid
"We proberen altijd de best mogelijke opties te geven met betrekking tot het budget, het bedrijfsmodel en de mogelijkheden van onze klant." Verde Compacto werkt samen met zonnepanelen om klanten toegang te geven voor het installeren van deze oplossingen. “Hernieuwbare energie hangt uiteindelijk echt af van de klant. Ons doel is om vertical farming zo duurzaam mogelijk te maken”, stelt Succar. Eind oktober van dit jaar zal het bedrijf de eerste urban farm ontwikkelen in Salamanca (Mexico) die zal draaien op 100% zonne-energie.

Prijsmogelijkheden
Succar: “In Mexico leveren we onze producten tegen een lager prijsniveau dan supermarkten. Dit is met opzet gedaan om mensen kennis te laten maken met vertical farming. Soms zitten we op hetzelfde prijsniveau."

Olivier Kappetein, EU-vertegenwoordiger bij Verde Compacto merkt op: “We hebben een financiële stimulans en we ontdekten dat we de productprijzen omlaag kunnen brengen. Consumenten zouden minder betalen in vergelijking met supermarktprijzen omdat ze ongelooflijk hoog zijn. In de Verenigde Arabische Emiraten zijn lokaal geteelde producten onvindbaar. Een ijsbergsla kost ongeveer € 7,60 of meer. We zouden die prijs met minstens 350% kunnen verlagen en toch winst kunnen maken als we onze producten daar zouden verkopen. We streven ernaar voedsel van hoge kwaliteit te verkopen en dat is waar ze naar op zoek zijn."

Pre- en post COVID-verhaal
Verde Compacto heeft een pre-COVID-verhaal en een post-COVID-verhaal over eventuele bedrijfsuitbreidingen. In het pre-COVID-verhaal had het prioriteit om uit te breiden naar alle Latijns-Amerikaanse landen. Ze zijn verschillende allianties aangegaan en hebben de Verde Compacto-technologie gepromoot in Latijns-Amerika. De economie in Latijns-Amerika werd echter zwaar getroffen tijdens de pandemie.

“Landen die afhankelijk zijn van import zagen dus een grote kans in onze technologie voor continue teelt. Op dit moment werken we daarom samen diverse partijen om verschillende commerciële kantoren te openen in verschillende landen in Latijns-Amerika. Begin volgend jaar gaan we daar uitbreiden.

We onderzoeken ook verschillende opties in verschillende delen van de wereld en breiden wereldwijd uit. Eén van de regio's is Noord-Europa omdat we de noodzaak van landbouwtechnologie in die landen zagen. Vooral in Luxemburg, waar er beperkt verse producten verkrijgbaar zijn."

"Het meest voorkomende probleem bij vertical farming is de onwetendheid van de consument", voegt Kappetein toe. "Ze weten niet wat het te bieden heeft. Het is nog steeds een investering die moet worden gedaan. Er is nog steeds meer aandacht voor biologische producten omdat ze zich bewust zijn van de grote voordelen die ze met zich meebrengen."


The Verde Compacto team

Plannen te over
Verde Compacto heeft een eigen R & D-afdeling ontwikkeld, waardoor kennis wordt gegenereerd die ook wordt gebruikt voor nieuwe productlijnen. Succar vervolgt: “We ontwikkelen indoor teeltsystemen die niet beperkt zijn tot bladgroenten en kruiden, maar ook voor bijvoorbeeld voer of het telen van kasaardbeien.

Voedergewassen worden voornamelijk gegeten door grazend vee. Met ons hydrosysteem kunnen we bijvoorbeeld koeien voeren met minder middelen op een meer winstgevende manier. De vlees- en melksector heeft een aanzienlijke impact op het ecosysteem. Door deze technologie te implementeren, kunnen we dit type landbouw duurzamer maken.”

Voor meer informatie:
Verde Compacto
Juan Gabriel Succar, Co-founder and CCO
juan.gabriel@verdecompacto.com 
Olivier Kappetein, EU representative
olivier.kappetein@verdecompacto.com 
+316 14 62 13 10.
www.verdecompacto.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven