Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"meer laag-risico-stoffen goedkeuren is belangrijk"

Schouten schrikt niet van groei gewasbeschermingsmiddelen

In de tuinbouw weten ze dat een stijging van het aantal toegelaten gewasbeschermingsmiddelen niet direct betekent dat daarmee ook de risico's toenemen. Van buiten de sector schrikt men van een stijging en ontstaat er regelmatig ophef.

Veel toelatingen betreffen tegenwoordig echter laag-risico-middelen. Dat weet ook minister Carola Schouten van LNV, zo blijkt uit een antwoord van de landbouwminister op vragen van de Stichting Particulier Agrarisch Natuurbeheer.

Goedkeuren laag-risico-stoffen
"Ondanks het toewerken naar weerbare planten en teeltsystemen zullen waarschijnlijk in alle teelten, ook in biologische teelten, nog gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn voor een voldoende kwantitatief en kwalitatief aanbod van landbouwproducten. De Nederlandse inzet is, als deze middelen nodig zijn, om dan zoveel gebruik te maken van laagrisico stoffen en emissies terug te dringen tot nagenoeg nul. Dat betekent ook dat het belangrijk is dat er meer laagrisico stoffen worden goedgekeurd", schrijft Schouten.

Ook wijst de minister erop dat het belangrijk is dat telers minder afhankelijk worden van gewasbeschermingsmiddelen. In een nieuw Uitvoeringsprogramma voor de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 is hier aandacht voor.

Kilogrammendiscussie stoppen
Voor die (snellere) goedkeuring maakt o.a. Helma Verberkt zich namens Glastuinbouw Nederland hard. Zij herhaalde in juni nog maar eens dat men af moet van de 'kilogrammendiscussie' bij gewasbeschermingsmiddelen.