Nectar met cafeïne zorgt voor betere bestuiving

Onderzoekers weten al enige tijd dat cafeïne het geheugen van een bij kan verbeteren en dat sommige planten lage gehaltes cafeïne gebruiken in hun nectar om de bijen naar hun bloemen te lokken.

Door de BBSRC-gesponsorde onderzoekers, geleid door professor Philip Stevenson van het Natural Resources Institute van de University van Greenwich, gebruiken deze kennis om aardbeientelers te helpen bij het effectiever bestuiven van hun gewas. 

Slechte bestuiving leidt tot misvormd fruit dat wel moet worden geoogst, wat leidt tot extra kosten voor de telers. Om dit tegen te gaan, vertrouwen aardbeientelers op commercieel ingekochte bijenkolonies, evenals wilde bestuivers om de bestuiving te optimaliseren. Maar zelfs dat is niet altijd genoeg, volgens de onderzoekers.

Door bijen bloot te stellen aan nectar met cafeïne en de geur van aardbeienbloemen, hebben de onderzoekers de bestuivingsefficiëntie van de commerciële bijen verbeterd.

Het team werkt samen met onderzoekers van NIAB-EMR en commerciële partners, inclusief Britse zachtfruitteler Berry Gardens en Biobest in dit project.

Bron: Biotechnology and Biological Sciences Research Council.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven