Pieter de Ruiter, 4Fruit Company:

"Vroege intrede Spaanse komkommers, paprika's en mandarijnen op de markt"

Tholen - Het is nog begin september maar de eerste Spaanse komkommers, paprika's en mandarijnen arriveren alweer op de Nederlandse markt. Eén gemene deler, de prijzen zijn redelijk van Hollandse kasgroenten en overzees citrus op de markt, dus de Spanjaarden ruiken geld, maar dat valt volgens Pieter de Ruiter van 4Fruit Company momenteel nog niet zo mee om te realiseren voor de Spaanse producten.

"Hollandse komkommers kosten momenteel redelijk geld, variërend van 7,25 euro voor een doos 16'ers tot 9,50 euro voor een doos 12N. Voor begin september zijn dat best goede prijzen. Voor Hollandse paprika's is dat niet anders met prijzen van 10 euro voor rode, 9,50 euro voor groene, 10 euro voor gele en 17-18 euro voor oranje paprika's. Maar voor de Spaanse groenten valt het nog niet mee om hiermee te wedijveren. Ik heb zelf een lading gele paprika's (dubbel G) binnen gehad, maar ze zijn wel dik, maar de wand is nog dun en het product is erg gevoelig", vertelt Pieter.

Het Spaanse meloenenseizoen gaat nu echt naar zijn einde toe. "Brazilië neemt het langzaam over en zo loopt het seizoen kalmpjes af. De start van het seizoen in Almeria was erg goed, maar het Murcia-seizoen is maar heel gewoontjes verlopen. Op zich is dat jammer want daar komen de beste meloenen vandaan, alleen worden de telers daar niet voor beloond", aldus Pieter. Ook het Spaanse steenfruitseizoen is ten einde. "We hebben een seizoen gehad met minder kilo's, maar kwalitatief helemaal geen problemen. Ik ben dan ook blij hoe het seizoen gelopen is. Momenteel bieden we nog Turkse perziken en nectarines en Franse pruimen en nectarines aan."

Ook de eerste Spaanse mandarijnen zijn alweer op de markt. "Eigenlijk veel te vroeg", aldus Pieter. "Er zijn nog prachtige Nadorcott uit Peru en Zuid-Afrika en Minneola's uit Peru op de markt met een goede brix. Prijzen voor goede Nadorcott liggen op een niveau van 14-15 euro. Kom dan maar eens met bleke, gestookte Spaanse Satsuma's aan. Laten we die eerste mandarijnen zeer terughoudend zoet noemen. Je vraagt 9 en je krijgt 8 euro en vervolgens is niemand tevreden".

De eerste Spaanse kaki's worden begin oktober verwacht. "Er zullen minder kaki's komen, maar hoeveel minder daar wordt veel over gelogen, dus daar waag ik me nog niet aan", besluit de importeur.

Voor meer informatie:
Pieter de Ruiter
4 Fruit Company
Handelsweg 30
2988 DB Ridderkerk
Tel. 0180 641902
pr@4fc.nl     
www.4fruitcompany.nl    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven