Sap van onverkoopbare tomaten en witlof

Klasse 2 tomaten hoeven niet weggegooid te worden. Je kunt er prima sap van maken, zo blijkt uit een nieuw BioBoost-rapport over maal- en perstesten op tomaten van klasse II en afgedankte witlofkoppen en -bladeren. Het rapport beschrijft en verkent verschillende opties om de tomaten en de witlof te malen en in een smaakvol sap te persen.

Groenten en fruit worden rauw geconsumeerd, minimaal bewerkt of als volledig verwerkt voedsel. Ze hebben een rijkdom aan verschillende voedingsstoffen en bio-actieve verbindingen. Door de groeiende vraag naar vers voedsel en het toegenomen besef van het belang van gezonde en gemakkelijk te eten & drinken alternatieven, krijgt de productie van fruitsappen en smoothies meer aandacht. Daarnaast is er steeds meer interesse van de markt om vruchten- en groentesappen te mengen in meer gezonde, voedingsvolle, smaakvolle recepten.

Malen en persen
BioBoost-partners ILVO en Tomabel werkten samen aan het testen van verschillende opties om tomaten van klasse II en witlof te malen en te persen om ze te gebruiken voor de productie van gezonde smoothies. Het testen werd gedaan met een VaculIQ spiraalfilterpers. Dit soort pers vereist minimale ruimte en produceert efficiënt sappen van diverse groenten en fruit onder vacuümdruk. Deze methode beschermt de waardevolle plantaardige voedingsstoffen en vitaminen, doordat ze niet worden blootgesteld aan zuurstof uit de lucht, waardoor smaak en gezonde ingrediënten behouden blijven.

Verschillende voorafgaande maalmethoden kunnen resulteren in verschillend uitgangsmateriaal voor de sappers. Daarom werd kreuzmayer malen vergeleken met colloïde malen.

Resultaten
Uit de uitgevoerde experimenten blijkt dat er voldoende maal- en mengtechnologieën beschikbaar zijn voor de productie van groente- en fruitpuree die geschikt is om met een hoge opbrengst te worden geperst met een spiraalfilterpers VaculIQ pers. De resultaten hebben aangetoond dat de spiraalfilterpers leidt tot een behoud in vitamine C, fenolverbindingen en carotenoïden in het resulterende sap en persrestenfracties.

Een daaropvolgende thermische behandeling zorgt bovendien voor behoud van de fenolverbindingen en het AA-gehalte, maar kan resulteren in een afname van het carotenoïdegehalte. Dat betekent dat er goede perspectieven zijn voor het maken van gezonde sappen uit groente- en fruitresten.

Het volledige rapport is hier in te zien.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven