Hoge trips en virusdruk bij start paprikaseizoen Almería

De start van het nieuwe paprikaseizoen in de kassen in Almería wordt momenteel gekenmerkt door aanzienlijke hoeveelheden trips en bijgevolg een hoge virusdruk, omdat trips virussen overdragen. Het opflakkeren van de plaag is deels te wijten aan niet toereikende geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën en een versoepeling van de preventieve maatregelen, stelt Koppert Biological Systems.

Technische teams van Koppert hebben dit jaar een hogere aanwezigheid van trips in de kassen gedetecteerd. De populatie van deze plaag zou de komende weken kunnen blijven groeien en zich van het ene teeltbedrijf naar het andere kunnen verspreiden als niet de juiste maatregelen worden genomen.

Daarom adviseert Koppert Spaanse telers altijd aan om de planning van de geïntegreerde bestrijdingsstrategie over te laten aan gekwalificeerde technische adviseurs. "Het is immers bewezen dat het systematisch vrijlaten van natuurlijke vijanden zonder rekening te houden met de specifieke situatie van elk paprikateeltbedrijf niet in staat is de toename van virussen die worden overgedragen door trips af te remmen."

Risico op verspreiding
Momenteel wordt niet elke kas in Almería even hard getroffen en sommige bedrijven hebben nog helemaal geen last van trips. Waar trips in groten getale aanwezig zijn, zetten de experts van Koppert massaal de roofmijt Amblyseius swirskii (Swirski UltiMite) en de roofwants Orius laevigatus (Thripor L) uit om de populatie van trips snel terug te dringen. Op bedrijven waar de plaag nog niet is gedetecteerd, kan een geleidelijke introductie van de natuurlijke vijanden plaatsvinden.

Swirski UltiMite op paprikaplanten

In het algemeen bevelen de technici van Koppert op dit moment aan om minstens 4 wantsen van het type Orius laevigatus per meter vrij te laten en één zakje Swirski UltiMite per 4 planten op te hangen. Deze dosering moet echter regelmatig worden herzien en aangepast aan de behoeften van elk bedrijf om de effectiviteit van de biologische bestrijding te garanderen en te voorkomen dat de plaag ernstige schade aan het gewas en de toekomstige productiecapaciteit zou kunnen veroorzaken.

Ten slotte mag het belang van preventieve maatregelen niet worden vergeten en is het ook essentieel om de vrijlating van natuurlijke vijanden aan te vullen met het plaatsen van zelfklevende gele en blauwe Horiver-vallen voor de vangst van het ongedierte.

Blauwe Horiver-vangplaten

Voor meer informatie:
Koppert
C/ Cobre 22
Pol. Industrial Ciudad del Transporte del Poniente

04745 La Mojonera (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 55 44 64
Fax: +34 950 55 39 05
info@koppert.es
www.koppert.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven