Frambozenteelt Centraal-Mexico van start

Het frambozenseizoen in Centraal-Mexico is onlangs van start gegaan. De telers uit het land aan de overkant van de grote plas concurreren met kastelers in Europa. 

“Er zijn genoeg frambozen om aan de huidige vraag tegemoet te komen. De belangrijkste teeltgebieden zijn op dit moment Californië en Baja", vertelde Jose Andreu van Alpine Fresh in Doral, Florida, vorige week.

De productie in Centraal-Mexico zal langzaam op gang komen, verwacht hij. "De seizoenspiek zullen we pas in november zien. Tegen die tijd loopt het seizoen in Californië en Baja alweer af.”

Andreu is van mening dat de opbrengst van frambozen in Centraal-Mexico dit jaar mogelijk 5% tot 10% groter zal zijn in vergelijking met het vorige seizoen. "De opbrengst in Californië zit op dit moment op het gebruikelijke niveau. Ik vermoed echter dat Californische telers sneller te werk gaan in verband met de branden die daar nu plaats vinden. Ik denk dat ze uit voorzorgsmaatregelen het fruit zo snel mogelijk willen oogsten."

Gelijkmatige vraag naar frambozen
De vraag naar frambozen is op dit moment stabiel.

“Juni en met name juli waren krappe maanden voor frambozen", aldus Andreu. De vraag werd beïnvloed doordat in deze maanden ook het seizoen voor Amerikaanse blauwe bessen begon. In de zomer van dit jaar heeft de blauwebessensector grote volumes gezien. “Hier komt nu echter snel weer verandering in, omdat we ons nu al in de laatste fase van het Amerikaanse seizoen voor blauwe bessen bevinden."

Buitenlandse seizoenen voor blauwe bessen, zoals in Mexico, komen nu op gang.

Het volume aan frambozen zal stabiel blijven en aan de vraag tegemoet blijven komen. Als in oktober en november het aanbod toeneemt, zullen er waarschijnlijk promotiecampagnes worden georganiseerd.

Door deze omstandigheden blijven de prijzen als normaal. Andreu heeft echter hier en daar lagere prijzen gezien. "Veel supermarkten zijn terughoudend met wat ze inkopen. Bij een extra aanbod is de prijs vrij snel geneigd om te dalen om zo de vraag naar deze fruitsoort in stand te houden.”

Andreu denkt dat de prijzen in september stabiel zullen blijven. De sector is volgens hem gebaat bij een focus op de nabije toekomst. "We hebben goede vooruitzichten. We moeten ervoor zorgen dat we waar nodig promotiecampagnes uitvoeren, zodat we drastische prijsverlagingen kunnen vermijden", zegt Andreu tot slot.

Voor meer informatie:
Jose Andreu
Alpine Fresh
Tel: +1 (305) 594-9117
jandreu@alpinefresh.com 
www.alpinefresh.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven