TNO

Onderzoek naar methodes voor recyclage meerlaagse plastic folies

In nauwe samenwerking met chemiebedrijf Dow, Hill’s Pet Nutrition, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en hogescholen en universiteiten, hebben verschillende TNO-onderzoekers zich gericht in het project PACK-CE op het verwerkingsprobleem van meerlaagse verpakkingsfolies die veel worden toegepast voor het verpakken van voedingsmiddelen. Tijdens kleinschalige laboratoriumproeven is het gelukt om polymeren van elkaar te scheiden door oplosmiddelen te gebruiken waarin het ene polymeer wel oplost en het andere niet.

Bij proeven met 100 gram verpakkingsfolie bleek die dissolutietechnologie goed te werken. En het is geen kostbaar en langdurig proces. Maar nog niet alle polymeren kunnen van elkaar worden gescheiden. Bovendien moeten de technologie nog worden opgeschaald. Ook willen de onderzoekers uit de polymeren nog andere stoffen kunnen halen, zoals pigmenten en stoffen die het plastic sterker maken.

Een tweede deel van het project richt zich op de ontwikkeling van meerlaagse plastic folies die te recyclen zijn, zonder gebruik van oplosmiddelen. Chemiebedrijf Dow experimenteerde 2 jaar lang met verpakkingsfolies die weliswaar uit meerdere lagen bestaan, met verschillende eigenschappen, maar die wel allemaal van hetzelfde soort polymeer zijn gemaakt. Deze folies laten wel wat meer zuurstof door. Daardoor zijn ze minder geschikt voor producten waar strengere voedselveiligheidseisen voor gelden en die meerdere jaren houdbaar moeten zijn.

De inschatting is dat de nieuwe folies momenteel al bij ongeveer 25% van de producten gebruikt zouden kunnen worden. Bij circa 50% zou dat binnen afzienbare tijd kunnen. Voor de overige 25% is de inschatting dat het heel lastig wordt.

Bron: TNO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven