Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

DCM ontwikkelt Hygiëne Risico Evaluatie tegen tomatenvirussen

DCM heeft in samenwerking met zijn onderzoekscentrum Scientia Terrae en de praktijkcentra PSKW en PCH de Hygiëne Risico Evaluatie (HRE) ontwikkeld om mechanisch overdraagbare tomatenvirussen het hoofd te bieden. De HRE benoemt bedrijfsspecifieke hygiënepijnpunten, inclusief het testen van oppervlakten of deze vrij zijn van plantenvirussen.

Hygiëne, zowel tijdens de teelt als de teeltwissel, is momenteel namelijk meer dan ooit dé sleutel tot succes, aldus de ontwikkelaars. Zij zien dat tomatentelers hun hart vasthouden voor het nieuwe Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Voor dit mechanisch overdraagbaar virus is momenteel geen preventief noch curatief middel op de markt. Telers worden daarom sterk aangeraden om hun hygiënestrategie naar een hoger niveau te tillen.

Bedrijfshygiëne is niet enkel essentieel in de strijd tegen mechanische overdraagbare virussen, maar ook om de verspreiding van andere ziekten en plagen te beperken. Bedrijfshygiëne is echter een breed begrip en door de bomen het bos blijven zien, is niet altijd vanzelfsprekend.

Ook oppervlakten testen
DCM heeft daarom in samenwerking met de praktijkcentra PSKW en PCH en zijn onderzoekslaboratorium Scientia Terrae een HRE ontwikkeld. Aan de hand hiervan wordt de huidige hygiënestrategie samen met de teler gedetailleerd in kaart gebracht en worden de meest kritieke hygiënerisico’s uitgelicht.

Bovendien bestaat de mogelijkheid om na de teeltwissel enkele oppervlakten te testen om te achterhalen of ze vrij van plantenvirussen zijn. De HRE benoemt de bedrijfsspecifieke pijnpunten, zodat het bedrijf gerichte acties kan ondernemen om zijn hygiënestrategie verder te optimaliseren, en risico’s in te perken.

Voor meer informatie:
DCM
www.dcm-info.nl

Publicatiedatum: