Coronacrisis doet vraag naar gourmet-tomaten toenemen in Australië

De huidige coronabeperkingen hebben volgens een de Australische tomatenteler Kapiris Bros geresulteerd in een toename van de vraag naar gourmet-tomaten.

Harry Kapiris van het bedrijf schrijft de sterk gestegen verkoop toe aan het feit dat de gourmet-tomaat het meest veelzijdige tomatenras is dat op allerlei manieren kan worden klaargemaakt, zoals in salades, sandwiches, warme gerechten en sauzen.

"De vraag is in dit huidige seizoen erg sterk," zegt Kapiris."Trostomaten zijn eerder wat waterig van karakter en daardoor niet zo veelzijdig toepasbaar. De vraag naar gourmet-tomaten wordt ook gedreven door hun uitstekende smaak en eetkwaliteit. Consumenten koken en eten vaker thuis, omdat de horeca vanwege de lockdowns veelal gesloten zijn of maar beperkt toegankelijk."

De kwaliteit is dit seizoen beter dan het vorige seizoen, omdat het koudere weer minder insecten betekende. De regen zorgt echter wel voor de nodige beproevingen, want die kan het gewas beschadigen. "Onze winterproductie voor tomaten in 2020 is zeer uitdagend geweest door het ongewoon koude weer en een paar regenbuien. Deze koude temperaturen hebben de opbrengst en de teeltkosten beïnvloed, waardoor de gewassen niet consistent zijn in groei en rijpheid. Het natte weer belemmerde het begin van het seizoen, waarbij sommige telers 2 tot 3 weken later oogstten dan voorspeld. Aan de andere kant betekende de vele regen ook iets goeds: bovengrondse vochtigheid, de grondwaterspiegel is goed en de dammen zijn vol, wat alleen maar positief is in tijden van droogte."

De Bowen regio in Queensland is goed voor zo'n 80% van alle tomaten voor de Australische markt tijdens het winterseizoen. Bowen heeft een uniek klimaat dat het mogelijk maakt om tomaten te telen in de andere tijd van het jaar dan andere delen van het land.

De droge, zonnige winter maakt Bowen tot een teeltregio met omstandigheden die normaal gesproken alleen te vinden zijn in het zuiden van Australië. "Het weer maakt het mogelijk om gewassen buiten te verbouwen en zo de natuurlijke voordelen van de zonnewarmte en het licht te verkrijgen, waardoor de planten een smakelijke, natuurlijke, gerijpte tomaat ontwikkelen."

Kapiris Bros levert in vier verschillende kanalen, waardoor het in staat is om 100 procent van de oogst te verdelen over verschillende kanalen, volgens hun behoeften en specificaties: Grote supermarktketens, grote nationale snelservice restaurantketens, groothandelsmarkten, niche-leveranciers en indirecte export.

"We testen consequent nieuwe tomatenrassen. Omdat onze gronden erg zwaar en donker zijn, hebben we ontdekt dat de SV0215TH een optimaal ras is om hier in Bowen, Queensland te telen. We hebben drie strategisch gelegen teeltbedrijven in heel Australië, waardoor we het hele jaar door gerijpte tomaten van topkwaliteit kunnen leveren," zegt Kapiris. "Onze locatie in Two Wells, Zuid-Australië, stelt ons in staat om producten te oogsten van november tot juli, terwijl ons teeltbedrijf in Bowen, Queensland ons in staat stelt om te oogsten van juni tot december."

Kapiris Bros, opgericht in 1950, teelt consequent hetzelfde areaal in Bowen om haar klanten te bevoorraden. Dankzij exclusieve partnerschappen met telers kunnen ze niet alleen tomaten, maar ook paprika's en meloen leveren om aan de vraag van de consument te voldoen.

Voor meer informatie:
Nick Papatheodorou
Kapiris Bros
+61 3 8401 1000
nicholasp@kapirisbros.com.au
www.kapirisbros.com.au

Alle foto’s in dit artikel zijn door Kapiris Bros ter beschikking gesteld.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven