Voedselveiligheid begint met water

“Sommige mensen zijn zo kortzichtig dat ze denken dat de veiligheid van water alleen in de derde wereld een probleem vormt maar dat is niet het geval. Kennis van de samenstelling van water is cruciaal voor mensen en bedrijven overal ter wereld. We moeten dus beginnen met de kwaliteit van het water in onze eigen 'achtertuin'," zegt Meena Sankaran, oprichter en CEO van KETOS, een watertechniekbedrijf dat o.a. meettools ontwikkelt. 

Voorspelbare kennis over water
De glastuinbouwsector heeft fors geïnvesteerd in technologieën maar toch ontbreekt er nog informatie om de teelt te kunnen optimaliseren, de efficiëntie te verhogen en kosten te besparen. "Wanneer ik spreek met vertical farmers dan zijn zij zeer goed op de hoogte van de voedingstoffen die hun planten nodig hebben. Ze hebben doorgaans ook een tuinbouwdeskundige in huis. Het waarborgen van de smaak en kwaliteit van hun gewassen is vanzelfsprekend hun kerntaak. Wat echter lijkt te ontbreken, is realtime kennis over de samenstelling van het water waardoor men voorspelbare inzichten zou kunnen verkrijgen om op data gefundeerde beslissingen te kunnen nemen."


Meena Sankaran, oprichter en CEO van KETOS

De fysieke eigenschappen van water kunnen een grote impact hebben op de nutriëntenbalans. Daarnaast kunnen toxische stoffen, zoals zware metalen, zowel van invloed zijn op de veiligheid als kwaliteit van een product. De bedekte teelt haalt veel voordeel uit het hergebruik van water en voedingstoffen. "Als men hier proactief inzicht in heeft, dan kan de toediening van voedingstoffen efficiënt worden beheerd zodat de smaak, opbrengsten, kwaliteit en veiligheid van de gewassen kan worden geoptimaliseerd," zegt Sankaran. 

Voedselveiligheid begint met water
Verontreiniging van grondwater kan op talloze manieren ontstaan en veel verschillende oorzaken hebben. Terwijl minder ontwikkelde landen worstelen met de waterkwaliteit als gevolg van een tekort aan waterzuiveringsmogelijkheden, lopen geïndustrialiseerde landen op tegen de risico's van oude mijnen, fabrieken en stortplaatsen van industrieel afval. 

Dit soort verontreinigingen kunnen moeilijk te detecteren zijn in het grondwater en veelal zijn de voorafgaande kosten van het testen al een te groot obstakel voor mensen om alleen de wettelijk noodzakelijke metingen uit te laten voeren.

De agrarische sector staat voor dezelfde uitdagingen, volgens Sakaran. "Door realtime inzicht te verwerven in de waterkwaliteit kan men de kosten om de verontreiniging te beperken, reduceren en kan er een betere prognose worden gemaakt over de toekomstige gevolgen van het probleem." 


Het team van KETOS 

Inzicht in waterkwaliteit
De waterkwaliteit wordt beïnvloed door diverse factoren. De agrarische sector is wereldwijd de grootste verbruiker van zoet water. Het garanderen dat het water op een bedrijf veilig is en ook blijft door middel van geoptimaliseerde telen, zoals bedekte teelt, nutriëntenmanagement bij de vollegrondsteelt en beheer van afvalstromen bij de veehouderij, hebben hierbij prioriteit. "Industrieel  en drinkwater vereisen een grondige kennis van de waterkwaliteitsstandaarden en inzicht in gegevens om de processen te kunnen verbeteren zodat deze concurrerend en betaalbaar blijven. Wanneer je een teler kunt helpen en het dienstenmodel daadwerkelijk betaalbaar kan maken dan gaan mensen meer belang aan het probleem hechten en treedt er een mentaliteitsverandering op," legt Sankaran uit. 

"Het is geweldig om te zien wat men kan bereiken door op te schalen en de potentiële veranderingen die wereldwijd teweeg zouden kunnen worden gebracht door de beschikbaarheid van bruikbare gegevens.  Gebruikers beschikken over gegevens van meer dan twintig jaar maar hoe voorspelbaar zijn deze?  Hoe worden de gegevens benut? Hoe stelt men intelligente modellen op en wat is de waarde van deze modellen voor de dagelijkse gang van zaken? 

Al deze zaken moeten worden benaderd vanuit een holistisch perspectief, of je nu een gemeente, stad, industriële of agrarische onderneming te maken hebt, dit is de manier waarmee men echt waarde toe kan voegen. Het gaat ook over hoe je ervoor zorgt dat klanten die over gegevens beschikken deze digitaliseren. Het doel is om iedere klant bij te staan op deze digitale reis, die gebaseerd is op hun specifieke doelen en prioriteiten en die bij zal dragen aan een betekenisvolle verandering in hun omgeving."

Watermonitoring 
KETOS heeft naar eigen zeggen haar waarde al binnen drie segmenten van de agrarische sectoren bewezen: de vollegrondsteelt, bedekte teelt en voedselverwerking. KETOS ziet efficiënt watergebruik en waterkwaliteit als Yin en Yang: het zijn twee belangrijke aspecten van watermonitoring. Voor de efficiëntie kan KETOS Wave worden geïnstalleerd als inline-instrument dat gegevens aanlevert met betrekking tot de stroomsnelheid, drukverschillen, lekkages en voorzien is van een op afstand bedienbaar afsluitmechanisme.

Deze kwantitatieve controles, via een realtime en zelfaangedreven unit, maakt het mogelijk een prognose te maken van het waterverbruik, analyseert het gebruiksgedrag, locatiemanagement en bruikbare gegevens om tijdig te kunnen reageren op onregelmatigheden. De unit ondersteunt bidirectionele communicatie die toegang op afstand faciliteert en 24/7 inzicht geeft in het correct functioneren van het systeem. 

 


Slimme watermonitoring die bruikbare gegevens oplevert

Voor het diagnosticeren en monitoren van de waterkwaliteit maakt  KETOS gebruik van het Shield-systeem. "Met onze gepatenteerde Shield systeem en technieken voor continue watermonitoring zijn wij een pionier op de markt. De monitoring is even nauwkeurig als in het laboratorium en het systeem kan meer dan 20 parameters meten."

Het Shield-systeem stelt telers in staat om verschillende voedingstoffen, zoals nitraten en ortofosfaten, of niet-organische stoffen, waaronder zware metalen, zoals ijzer, arsenicum en mangaan, zelfstandig te meten.

Predictive analytics
Het systeem meet ook realtime watereigenschappen zoals de pH, het zoutgehalte, temperatuur en het gehalte aan opgelost zuurstof zodat gebruikers een volledig beeld hebben van de watersamenstelling en waarvoor €0 hoeft te worden geïnvesteerd en geen extra mankracht of technologieën nodig zijn. Naast het meten, opslaan en verzenden van gegevens, geeft het cloudgebaseerde KETOS-platform ook alarmmeldingen, sensorgegevens van derde partijen, analyses en kan zij trends voorspellen die gebruikers kunnen benutten voor hun dagelijkse activiteiten. 

"Vanuit het perspectief van predictive analytics en geavanceerde diagnostiek kunnen we diverse vectoren integreren en een scala een machine learning algoritmes gebruiken om gegevens aan te leveren met betrekking tot voedingstoffen zodat telers optimaal kunnen profiteren van van onze technologie," aldus Sankaran. 

Naast de ontwikkeling van innovatieve wateroplossingen overbrugt KETOS ook de 'waardekloof' van gebruikers voor de toepassing van deze technologie. "Het draait allemaal om interoperabiliteit en flexibiliteit om aan de behoeften van de klanten tegemoet te kunnen komen. Uiteindelijk is ons doel het garanderen dat technologie een facilitator is in plaats van een obstakel of een last."

 

Voor meer informatie: 
KETOS
Meena Sankaran, Oprichter en CEO
meena@KETOS.co
Kris Nightengale, VP Agricultural Sales 
kris.nightengale@ketos.co
www.KETOS.co


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven