minder armaturen, beter licht

Nieuw belichtingssysteem voor Vineland Research

De kassen van Vineland Research & Innovation Centre in Canada hebben een upgrade gehad in de vorm van een nieuw belichtingssysteem. Een van de oudere kassen op de campus van in totaal 88 hectare krijgt nieuwe lampen. De bestaande 400W HPS-armaturen zullen worden vervangen in efficiëntere 600W HPS-armaturen. 

Vanwege het lage dek van de kassen zijn NXT-LP-armaturen met Alpha-reflectoren geïnstalleerd, die speciaal voor toepassingen met een laag dek zijn ontworpen, zodat de ruimte optimaal gebruikt kan worden, laat P.L. Light Systems weten, dat de installatie verzorgde. 

Hoofdteler James Toivonen vertelt meer over de nieuwe installatie. "Door het belichtingsplan verliep het hele installatieproces goed en probleemloos. Door het geïntegreerde niveau aan de kant van de armaturen was het makkelijk om de lampen de juiste richting te geven. Het belichtingsplan was ook een handige tool om lichtniveaus aan te brengen voor de verschillende gewassen en efficiënt gebruik te maken van de belichting. In een belichtingsplan bereken je de best mogelijke positie van de armaturen (hun onderlinge afstand en positie ten opzichte van elkaar, evenals ten opzichte van het gewas) om een optimale lichtintensiteit en uniformiteit te bereiken."

De oude belichtingsinstallatie hierboven had inconsistente lichtniveaus, met meer armaturen in vergelijking met de nieuwe installatie hieronder, die nu minder armaturen bevat, maar wel verbeterde lichtniveaus, uniformiteit en kwaliteit heeft.

Verbeterde lichtniveaus, uniformiteit en plantprestaties
De oude installatie had inconsistente lichtniveaus en leidde tot een slechte uniformiteit boven het gewas. Een slechts lichtuniformiteit kan ertoe leiden dat planten op verschillende momenten uitdrogen en de ene plant sneller groeit dan de ander, vertelt Toivonen. "Daarom was het belangrijk voor ons belangrijk dat we ondanks de beperkte kashoogte een hoge uniformiteit boven het gewas kregen."

Met de nieuwe NXT-LP met alphareflectoren is dat gelukt. De lichtmeter laat het ook zien. "Eén van de leukste dingen met vernieuwing is dat je grotere lichtniveaus, uniformiteit en energie-efficiëntie kunt bereiken met minder armaturen, dankzij de efficiëntie van de NXT-LP en het ontwerp van de reflectoren. Lichtuniformiteit leidt tot grotere plantproductiviteit en maakt het eenvoudiger om andere omgevingsfactoren met elkaar in balans te brengen." 

Een van Vinelands projecten is de veredeling van stevige rozen voor de Canadese markt. "We zien een verbeterde plantprestatie, groei en uniformiteit onder de nieuwe armaturen. Gebaseerd op verschillende onderzoeksprojecten kunnen wij allerlei soorten planten telen, zoals tropische soorten, zoete aardappel, groenten, granen en sierplanten."

Eenvoudig onderhoud
Om de beste prestaties te krijgen uit je armaturen is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen, zoals het schoonmaken van de reflectoren. De oude armaturen van 400 W vereisten veel extra onderhoud om optimale PAR-niveaus te behouden. Daarnaast moesten ze steeds kapotte armaturen vervangen. Met de eenvoudig schoon te maken reflectoren en lampen van P.L. Light Systems is het veel eenvoudiger voor het team om het onderhoud te plegen en kunnen ze de komende jaren uitstekende prestaties blijven behalen. 

Nu de onderzoeksprojecten en programma's toenemen in de komende maanden kijkt Vineland ernaar uit om te zien wat het effect is van de nieuwe armaturen op de plantprestaties en -groei, evenals de energiebesparing en het onderhoud. 

Voor meer informatie:
P.L. Light Systems
info@pllight.com 
www.pllight.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven