Volgens voorlopige gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening bedroeg het bio-areaal in Spanje 2.355.000 hectare in 2019, 4,8% meer dan het jaar ervoor en goed voor 9,3% van het totale bruikbare landbouwareaal.
Volgens de gegevens wordt de helft van de bijna 2,4 miljoen hectare gebruikt voor grasland (+5,6%), een kwart voor eenjarige gewassen (+1,5%) en het andere kwart voor meerjarige gewassen (+6%).
Het totale aantal operatoren is met 6,4% gestegen tot 47.108 en groeit ook in alle categorieƫn: telers (+5,9%), verwerkende industrie (+13%) en handel (+24,8 %), waarbij vooral de groei van de retail opvalt (+37%). In Andalusiƫ waren er vorig jaar 16.450 bedrijven actief in de bio-economie, waarvan 15.097 telers.
De gemiddelde jaarlijkse groeitrend gedurende de afgelopen 5 jaar was 7,4% bij telers, 14% in de industrie en 27% in de handel van bio-producten.
Groenten en fruit
In de groenten- en fruitteelt steeg het areaal van volgende segmenten: knollen (+13%), peulen (+4,2%), fruitbomen (+9%), bananen (+25%), citrus (+19%) en zachtfruit (+10%). Alleen gewassen voor veevoeder daalden met 3,5%. Het areaal groenten en noten bleef min of meer gelijk.
Het aantal bedrijven die als bio zijn geregistreerd steeg met 8,5% tot 9.635, waarvan 8.275 in de AGF-sector. Het merendeel daarvan richt zich op de verpakking en bewaring van groenten en fruit en op de verwerking tot sappen.
Bron: diariodesevilla.es