€ 9,5 miljoen voor tuinbouwrobot Saga

Het Noorse en Britse bedrijf Saga Robotics heeft onlangs € 9,5 miljoen aan investeringen bij elkaar gekregen van internationale beleggers voor hun ambitieuze groeiplannen. 

Thorvald-robots worden op meerdere teeltbedrijven over de hele wereld ingezet, waar ze lichtbehandelingen geven om meeldauw bij aardbeien en druiven tegen te gaan, zodat er veel minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn.

De ontwikkeling van de lang verwachte zelfstandige aardbeienplukkers is bijna afgerond en de commerciële implementatie ervan volgt spoedig, laat het bedrijf in het bericht over de financiële injectie weten. Bedrijven in Noorwegen, de VS en het VK hebben Saga Robotics al gekozen als hun partner.


Foto: Kristoffer Skarsgård, Saga Robotics

Het Noorse bedrijf in klimaatinvesteringen Nysnø Climate Investments belegt in het bedrijf, samen met het in Londen gebaseerde ADM Capital Europe LLP en Rabo Food & Agri Innovation Fund, de beleggingstak van de Nederlandse Rabobank. Naast deze beleggers is er ook een groep Noorse investeerders, waaronder Propagator Venture. 

"De tuinbouw heeft enorme ontwikkelingen ondergaan in de laatste jaren, waardoor veel bevolkingsgroei mogelijk is gemaakt, evenals de toename in rijkdom die we in de afgelopen 50 jaar hebben gezien. Nu we onze voedselproductie in 2050 verdubbeld moeten zien te hebben, zien we dat robots en digitalisering belangrijke elementen zijn in de tuinbouwrevolutie die nodig zijn om deze doelen te bereiken.

Het is ons doel dat Thorvald een belangrijke rol gaat spelen in de overgang naar duurzamere en efficiëntere teeltpraktijken en we zien enorme marktmogelijkheden voor internationale groei in alle segmenten waarin we actief zijn," zegt Pål Johan From, directeur van Saga Robotics. 


Foto: Kristoffer Skarsgård, Saga Robotics

"Samen met de grootste investeerders kijken we ernaar uit om het gebruik van Thorvald verder op te schalen en Saga Robotics te laten groeien," zegt Siri Kalvig, directeur van Nysnø Climate Investments. 

"De COVID-19-pandemie heeft de behoefte aan geavanceerde robots in de tuinbouw versneld, omdat technologie een steeds grotere rol gaat spelen in het verkleinen van arbeidsrisico's tijdens de oogst", vult Alastair Cooper, hoofd van durfkapitaalbeleggingen bij ADM Capital Europe LLP aan.


Foto: Kristoffer Skarsgård, Saga Robotics

Voor meer informatie:
www.sagarobotics.com
www.nysnoinvest.no
www.admcapital.com
www.rfaif.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven