Koppert Cress introduceert zeedruif Moai Caviar

Moai Caviar staat bekend als ‘Umibudo’, het Japanse woord voor ‘Sea Grapes’ of ‘Green Caviar’. Deze groene zeedruif heeft een opvallend uiterlijk dat doet denken aan besjes of druiven. Het eten van groene zeedruiven is een unieke ervaring door hun ‘popperige’ structuur. De balletjes breken gemakkelijk op de tong, waardoor een aangename zilte smaak vrijkomt. Een visueel aantrekkelijk ingrediënt met een gel-achtig en sappig mondgevoel.

De 3-Michelin-sterren chef Jonnie Boer (De Librije *** - Zwolle) noemt het “de kaviaar van de zeewieren” en is erg enthousiast met de Nederlandse versie van de zeedruif. Samen met chef Nelson Tanate passen zij Moai Caviar gelijk toe in een recent signatuurgerecht met oesters, geitenkaas, verschillende zuren en zilte groenten.

Bijzonder is dat de Moai Caviar tot is stand gekomen in samenwerking met onderwaterboer Hendrik Staarink. Hendrik was al langere tijd bezig met het ontwikkelen van onderwatergroenten en heeft afgelopen jaar de krachten gebundeld met een productielocatie in het Westland. De zoektocht naar andere onderwatergroenten zal worden doorgezet.

Deze zeedruiven zijn écht vers. Dit levert een ongeëvenaarde smaak en mondgevoel op. In onze eigen teelt zijn we nu in staat de zeedruiven te telen en als vers product aan te bereiden. De smaak is optimaal en het mondgevoel alsof geoogst op de riffen in de subtropische wateren van de Stille Oceaan. Tot nu toe zijn zeedruiven uitsluitend geconserveerd op pekelwater beschikbaar geweest. Daar is nu verandering in gekomen. Voordat je de geconserveerde variant gebruikt, leg je het in kraanwater om te ontzilten. De unieke ‘popperige’ structuur komt dan weer gedeeltelijk terug, al krijgt dit alternatief van echt vers nooit meer de oorspronkelijke en juist zo prettige bite terug

Moai Caviar is perfect voor toppings van canapés in combinatie met cocktails of als functioneel item in verschillende vis, schaaldieren, schelpdieren, tempura, sushi, soepen, salades of rijstgerechten. Ook in combinatie met desserts kan het heel bijzonder zijn. "Spoel licht af, laat het drogen en eet het rauw zoals sashimi. Moai Caviar snel blootstellen aan ijswater zal de textuur versterken en de smaak verbeteren. Pas op dat u geen dressing van bovenaf aanbrengt, omdat de zeedruiven hierdoor verdorren", aldus Koppert Cress. 

De oorsprong van het woord ‘Moai’ is afkomstig van een groep oudsten in Okinawa, Japan, één van de oorspronkelijke ‘Blue Zones’. ‘Blue Zones’ zijn gebieden in de wereld waar de mensen meetbaar langer leven. De oorsprong van de Moai Caviar is terug te voeren op het gebied van Japan, de Filipijnen, Thailand en Vietnam.

In hun natuurlijke omgeving groeien de planten erg snel en zijn ze een belangrijke bron van gezonde voeding voor de lokale bevolking. De zeedruiven worden op traditionele wijze gebruikt als zoute groenten, bevatten waardevolle voedingsstoffen en alle plantdelen zijn eetbaar.

Moai Caviar is het hele jaar door beschikbaar, het wordt gekweekt en vervoerd in zout water. Moai Caviar kan gemakkelijk tot zeven dagen worden bewaard bij een kamertemperatuur van 17-25 °C. Vermijd direct zonlicht.

Koppert Cress
https://www.koppertcress.com 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven