Benjamin Vermeer is consultant, wereldwijd:

"Al mijn klanten zetten ongeveer 25 hectare paprika per jaar bij"

“Ik heb klanten in Mexico, Rusland, Oezbekistan, Spanje, Portugal, Italië, Servië.. en ik probeer elke 6 weken de bedrijven te bezoeken," vertelt Benjamin Vermeer van Vermeer Holland Consultancy. “Ik werk normaal vanuit Nederland, al was ik vorig jaar wel 200 dagen weg.” 

“Ik ben er ingerold toen ik een jaar of 21, 22 was. Een consultancybedrijf wat ik kende had hulp nodig in Engeland en Frankrijk.”

Daarnaast had Benjamin eigen tuinbouwbedrijven, wel dertig jaar lang. Deze bedrijven stonden in Nederland en Frankrijk. Sinds een paar jaar is hij volledig gefocust op de consultancy.


Benjamin Vermeer

Vaak werkt Benjamin op nieuwe projecten van het begin af aan. Veel investeerders komen zelf niet uit de tuinbouwwereld en in dat geval verzorgt hij het project van A tot Z. “Ik werk altijd vanuit de kant van de investeerder of een teeltbedrijf.” Normaal gesproken loopt hij vijf tot tien jaar mee op zo’n nieuw project.

Mexico
Zo’n twintig jaar geleden gingen enkele Nederlanders naar Mexico met Nederlandse teelttechnieken en dat zijn nog steeds belangrijke bedrijven. Er zijn wel wat investeerders bijgekomen, maar de grote bedrijven draaien nog steeds op Nederlandse kennis.

Op het moment is er een gigantische uitbreiding in het paprika-areaal. “Al mijn klanten zetten ongeveer 25 hectare per jaar bij. Ook is er een investeerder die 100 hectare bouwt op drie jaar.”

“Mexico is echt een inhaalslag aan het maken wat technologie betreft.” In het land begint het personeelstekort op te spelen, wat wordt ondervangen met nieuwe, geavanceerde techniek. Ook worden mensen vanuit het hele land naar Bajio gehaald om te werken. “Het loon is verdrievoudigd sinds 2005.”

Bajio is de ‘high-tech regio’ van het land. De high-tech bedrijven zijn vooral nieuwere telers, de jongere generatie. Vaak zijn het investeerders uit andere industrieën, die hoog inzetten maar wel erg betrokken blijven bij de bedrijven.

In Mexico zijn de coronamaatregelen erg streng, mondkapjes zijn overal verplicht, ook in de kas. Er moeten desinfectiedouches aanwezig zijn en overal wordt temperatuur gemeten. Bij het verpakken is het verplicht om zowel een mondkapje als een plastic gezichtsscherm te dragen, en er zijn dokters op de bedrijven. Wel is voedselvoorziening de prioriteit van de overheid, en consultants krijgen dan ook een speciale ontheffing om naar het land te kunnen komen.

Oezbekistan
Op het moment is er nog niet zo heel veel tuinbouwactiviteit in Oezbekistan. Wel staan er een aantal proefprojecten van Nederlandse kassenbouwers. Vooral de roze vleestomaat wordt hier veel geteeld, voor de Russische markt. Twee enorme groenteprojecten zijn in ontwikkeling op het moment.

Het wordt in de zomer heel warm in Oezbekistan, in de winter vriest het net wel of net niet. Wel blijft het in de winter licht genoeg om te kunnen blijven telen. Daarom wordt er niet ingezet op jaarrond telen, maar vooral op de winterproductie voor Rusland.

Rusland
“In Rusland valt het een beetje stil, omdat de subsidie eraf gaat.” Na de boycot van Rusland gaf de overheid steun aan nieuwe projecten, als opstartfase om zelfvoorzienend te worden. Dat is langzaam afgebouwd. “Door de coronacrisis heeft het land ook minder inkomsten van de olie, en worden kassenbouwplannen in de ijskast gelegd.”

“Sommige bedrijven hebben een goede samenwerking met consultants. Daar blijven de opbrengsten goed. Andere bedrijven gaan het na een paar jaar ‘helemaal zelf doen’ en daar zie je de opbrengst toch afzwakken.”

Europa
In Servië, Italië, Spanje en Portugal heeft Benjamin vooral (redelijk kleinschalige) cannabisprojecten. Deze zijn nog in de opstartfase. Veel van deze bedrijven hebben een achtergrond in de groenteteelt, al zijn er in Portugal ook wat investeerders die een cannabisproject opzetten. Lees meer over Benjamin's werk in cannabis in dit artikel (in het Engels).

Voor meer informatie:
Vermeer Holland Consultancy
Benjamin Vermeer
+31640230140
bvermeer@xs4all.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven