Jim Westhoff (Valstar):

"Tomatenmarkt dramatisch, komkommers hersteld en paprika-afzet helemaal niet zo slecht"

Tholen - Het Hollandse kasgroentenseizoen verloopt volgens Jim Westhoff van Valstar de laatste maanden behoorlijk mak. "Het is gewoon heel rustig. Veel afzetlanden hebben lokaal product beschikbaar, waardoor de vraag vooral moeten komen van de Duitse en Engelse markt. Anders is Spanje, met name voor tomaten, best een goede klant in de zomer, maar vanwege het uitblijven van toeristen zie je die dit jaar ook nauwelijks."

"Met name de markt voor tomaten kun je gerust dramatisch noemen. In de hamsterweken ging het nog hard, maar daarna is het vrij snel afgezwakt. En als er dan voor Engeland tien tot vijftien auto's niet in de programma's mee kunnen en in de daghandel terecht komen, dan weet je hoe laat het is", constateert de verkoper. "De hele zomer zijn de trostomaten en ronde tomaten nog niet boven de kostprijs geweest. Nu wordt de aanvoer wel minder, maar doordat de kanalen in Europa vol zitten, is een prijsstijging nog lastig te realiseren. Maar aangezien de aanvoer de afgelopen weken erg hoog lag, moet er de komende tijd wel een keer een correctie komen."

"De afzet van komkommers verloopt na een dramatische eerste helft van het seizoen wel weer redelijk. Het zou nog wat hoger mogen, maar we zitten in elk geval weer boven kostprijsniveau en als we dat volhouden, komen we hopelijk nog op een redelijk gemiddeld jaar uit, maar de markt is en blijft fragiel", aldus Jim. "De afzet van paprika's heeft tot nu toe aardig gelopen en deze markt is prijstechnisch niet heel slecht geweest. We zullen nu in een wat lastigere periode komen als de eerste Spaanse op de markt gaan komen. Daarnaast komen er nu wat meer kleine maten op de markt en dat zorgen voor een wat groter prijsverschil tussen de kleine en grove maten."

De afzet van aubergines verliep volgens de verkoper tot augustus erg slecht. Normaal worden de aubergines in deze periode wat duurder en ook nu realiseren ze een wat hogere prijs, maar dat is ook hard nodig. Maar ook op de auberginemarkt worden de eerste Spaanse links en rechts alweer gemeld, dus het is niet te hopen dat er al snel grote volumes voor open prijzen deze kant op worden gestuurd!"

Voor meer informatie:
Valstar
2685 DB Poeldijk
T: +31 174 530804
F: +31 174 530888
J.Westhoff@valstar.nl    
www.valstar.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven