Richard Schouten (GroentenFruit Huis) reageert op Greenpeace-rapport:

"De positie van duurzamer geteeld product is niet altijd alleen in een zichtbare meerprijs uit te drukken"

Afgelopen week publiceerde Greenpeace het rapport 'Supermarkten de zwakste schakel in de duurzame teelt'. Hier wordt gesproken over beloningen voor initiatieven om de productie van groenten en fruit verder te verduurzamen. GroentenFruit Huis reageert bij monde van directeur Richard Schouten.GroentenFruit Huis meent dat inspanningen op het gebied van verduurzaming in de groenten- en fruitketens van zowel telers als partijen verder in de keten (telersverenigingen, afzetorganisaties, handelshuizen, verwerkers, etc.) beloond zouden moeten worden.

Beter imago Nederlands product
"De positie van duurzamer geteeld product is niet altijd alleen in een zichtbare meerprijs uit te drukken. Dit kan zich ook uiten in leveringszekerheid, voorkeurspositie in het schap, klantentrouw en een beter imago van het Nederlands product", aldus Richard Schouten, directeur GroentenFruit Huis.

Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat een teler meerdere producten van verschillende kwaliteiten in wisselende volumes heeft, verdeeld over de gehele productieperiode. Hierbij maken telers met hun eigen telersverenigingen en met handelshuizen zich gezamenlijk hard voor de afzet van de gehele oogst, jaarrond, voor alle geleverde producten binnen de marktsituatie van vraag en aanbod in de diverse afzetmarkten, ook daar waar andere duurzaamheidseisen gevraagd worden. 

Individuele partijen maken afspraken
GroentenFruit Huis is als Brancheorganisatie zelf niet betrokken bij gesprekken over prijsvorming, contracten en/of leveringsvoorwaarden van leden/niet-leden en tussen de verschillende partijen in de afzetketen. Deze (commerciële) gesprekken dienen te worden gevoerd tussen individuele leveranciers en afnemers. GroentenFruit Huis zet zich als Brancheorganisatie in voor collectieve, niet-concurrentiële onderwerpen in het belang van haar leden.

https://groentenfruithuis.nl/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven