"de dames waren ook leuk"

45 jaar in een Russische kas: het verhaal van een veteraan

Dit jaar heeft het Russische coöperatie Teplichny iets te vieren. 50 jaar teelt gaat niet alleen om de cijfers en het assortiment, maar allereerst om de mensen, zowel jonge specialisten als diegenen die al bijna net zo lang in dienst zijn als het bedrijf oud is. 

Een ongelooflijk positieve en vrolijke Evgeny Borisovitch Ermakov werkt al 45 jaar voor het bedrijf. Dat lijkt veel, maar de veteraan zegt dat de tijd voorbij is gevlogen. Ook al is hij twee jaar geleden met pensioen gegaan, Evgeny accepteert nog altijd uitnodigingen voor evenementen en wil nog altijd weten hoe het gaat bij Teplichny.

Hij ziet het bedrijf als zijn tweede thuis, omdat hij daar niet alleen lang heeft gewerkt, maar er ook zijn vrouw heeft gevonden. 

Alleen nog velden
Ermakov's vader, die destijds tractorrijder was voor Teplichny, bracht hem in aanraking met het bedrijf toen hij klaar was met zijn militaire dienst. Evgeny Borisovitch zegt dat er in die tijden nog geen goede kassen waren, alleen velden waar ze kolen en aardappels teelden.

In 1972-1973 werd de eerste kas van vijf hectare gebouwd. Dit leidde tot een aantal eigenaardige situaties, zowel lastige als grappige. Evgeny Borisovitch lacht als hij terugdenkt aan het vervangen van de verwarmingspijpen. Ze groeven ze op, waarna hij het lasapparaat bij zijn benen vasthield terwijl een collega de leiding repareerde. 

"Ik weet nog met wie ik samenwerkte in het begin. Het waren allemaal goede jongens," herinnert hij zich, als hij de zwart-wit foto's bekijkt. "Als we nu werknemers spreken, ook voormalige werknemers, bijvoorbeeld gepensioneerden zoals ik, vragen we eerst hoe het gaat met Teplichny."

Dames
De veteraan kan uren praten over zijn collega's, omdat hij meer tijd doorbracht op zijn werk dan met zijn gezin. Ze gingen samen naar demonstraties, verzamelden bessen en vierden verschillende gebeurtenissen.

"De dames waren ook leuk," lacht Evgeny. "Hier heb ik mijn vrouw ontmoet; ze werkte toen bij de voorraad. We zagen elkaar, zijn getrouwd en zijn nu al 47 jaar samen."

Klimaat
De productie werd uitgebreid, er werden nieuwe kassen gebouwd en er waren nieuwe specialisten nodig. Dat is het moment waarop Evgeny een microklimaatbeheerder werd. Van een afstand lijkt het werk heel eenvoudig; iemand zit voor een monitor en bekijkt de grafieken. 

In het echt is het zo dat als de temperatuur en luchtvochtigheid die door de agronoom zijn ingesteld niet worden behouden, de komkommers krom groeien en tomaten niet rood worden. Evgeny Borisovitch zegt dat in het algemeen er geen banen zijn in een teeltbedrijf die meer of minder belangrijk zijn dan een andere. De kwantiteit en kwaliteit van de gewassen zijn afhankelijk van de inzet van elk individu.

Zomerhuisje
Evgeny heeft geen tijd om zich te vervelen, ook al is hij gepensioneerd. Hij experimenteert met verschillende gewassen bij zijn eigen zomerhuisje en gaat bessen en champignons plukken met zijn kleinkinderen.

"Ik ben dankbaar voor het management van Teplichny voor het vasthouden van hun positie als beste onderneming in het Verre Oosten. Ik voel me nog steeds onderdeel van het team, ook al ben ik gepensioneerd," zegt hij met een glimlach. Daarna gaat hij terug naar zijn zomerhuisje, waar zijn vrouw en kleinzoon op hem wachten voor de lunch. 

Bron: sakhtepl.ru


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven