Turkse teler trots op vrouwen en biologische bestrijders in dienst

In samenwerking met Biobest Turkije heeft de Turkse teler Mavruz Agricultural Company succes geboekt met een pesticide-vrije tomatenteelt.

Deze kas is gelegen in het Can-district van Canakkale in het noordwesten van Turkije. Een nabijgelegen tegelfabriek levert de vereiste warmte voor de kas. Een warmtewisselaar draagt de restwarmte van de fabrieksschoorsteen, die voor 99% uit stoom bestaat, over op water. Een gesloten leidingsysteem voor geothermie leidt het warme water naar de kas, die 4,5 km verderop ligt. Met dit project won Mavruz de Sustainable Business Award 2019 voor Turkije in de categorie afvalbeheer.

Het project is eigendom van de Mavruz Agricultural Company. Het bedrijf investeerde fors in de economische ontwikkeling van deze regio en in duurzaamheid. Bovendien leverde de onderneming nieuwe banen op voor de lokale bevolking.

Innovatieve teelttechnieken
De kas werd gebouwd in 2018 en vormt een complex van 4,4 ha groot. De kas staat op rotsachtig terrein dat niet voor andere landbouwdoeleinden kan worden ingezet. Het bedrijf teelt zijn gewassen niet in de grond, maar maakt gebruik van een teeltsysteem met duurzame hydrocultuur.

“Door onze samenwerking met Biobest Turkije kunnen we het gebruik van chemicaliën vermijden in onze gewassen,” zegt Cengiz Genç, oprichter van Mavruz en lid van de raad van bestuur. “Biologische bestrijding is een van de meest effectieve methoden om plagen te bestrijden. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de eerste keuze moet zijn van ondernemers die gezonde en veilige gewassen willen telen. Niet alleen hier in Turkije, maar wereldwijd. Deze manier van telen zorgt voor veilige en gezonde tomaten, betere kwaliteit, hogere opbrengsten, betere prijzen en een groter exportpotentieel.”

Mavruz biedt zijn tomaten niet enkel aan voor de lokale groothandel en de export, maar verkoopt deze ook online via de website van het bedrijf. Dat laatste liep erg goed tijdens de corona-pandemie.

Belangrijkste plagen
De belangrijkste plagen in de teelt zijn Tuta absoluta, witte vlieg en tomatengalmijt. Het tomatenbedrijf beschermt zijn gewassen door gebruik te maken van de lokaal geproduceerde Nesidiocoris tenuis, geleverd door Biobest Turkije. Deze roofzuchtige wants Nesidiocoris-System voedt zich met zowel witte vlieg als met Tuta.

Iedere twee weken gaat Cem Turhan, technisch en verkoopadviseur bij Biobest Turkije, persoonlijk langs om advies en begeleiding te geven op het gebied van biologische bestrijding en bestuiving.

“Nesidiocoris-System wordt vanaf eind februari geïntroduceerd met een dosering van 0,5/m2. Tegen eind maart voeren wij dat op naar 1 roofwants/m2,” legt hij uit. “Om de vestiging van een populatie in het gewas te bevorderen raden wij het gebruik van Nutrimac™ aan. Afhankelijk van de populatie van de roofinsecten en de plaagdruk kunnen de introducties doorgaan tot in april en mei.”

Cem Turhan vertelt dat het Mavruz-team ook gebruikmaakt van vangplaten en feromonen om het controleren en monitoren te vergemakkelijken. “Het gaat om zwarte vangplaten, onze Tuta feromoon voor Tuta absoluta en gele vangplaten en vangrollen voor witte vlieg. Het team controleert wekelijks op beide plagen en houdt alle gegevens goed bij. Deze bevindingen delen zij daarna met ons.”

Vrouwelijke medewerkers
Het bedrijf loopt in Turkije naar eigen zeggen voorop op het gebied van emancipatie door vrouwen in dienst te nemen. Deze positieve discriminatie heeft als resultaat dat 95% van de medewerkers vrouwelijk is. Het bedrijf is hier zo trots op, dat dit zelfs op de tomatenverpakking staat vermeld.

Voor meer informatie: 
Biobest Group
www.biobestgroup.com 
info@biobestgroup.com  Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven