Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rechter oordeelt: kleine kas is niet kansloos

Tholen - Als gevolg van herstructurering blijven er in Westland kleine percelen met de bestemming 'Agrarisch Glastuinbouw' over. Daarop is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om 'volwaardig te telen', zo vond een grondeigenaar met twee losse percelen.

Een eis voor financiƫle vergoeding vanwege 'planschade' haalde het echter niet voor de rechter. Minimaal 0,5 hectare is volgens de rechter genoeg om 'volwaardig' te kunnen telen. Hierbij beroept de rechter zich op een adviesrapport uit 2018 hierover.

Situatie al tien jaar ongewijzigd
Bij een perceel kleiner dan 1,5 hectare en minimaal 0,5 hectare zou een glastuinbouwdeskundige moeten aantonen dat de schaal bedrijfseconomisch verantwoord is. In totaal gaat het in deze zaak om net geen 1,5 hectare grond, waar tot 2017 een glastuinbouwbedrijf werd gerund. Net geen hectare van die grond ligt momenteel braak. 

De Rechtbank Den Haag deed uitspraak op 11 augustus en oordeelde dat enkele planwijzigingen in de afgelopen pakweg tien jaar aan de situatie niets hebben veranderd. Volgens de grondeigenaar is dat wel zo, maar de rechter stelt, mede op basis van in het adviesrapport uit 2018 over de zaak al dezelfde, niet onoverkomelijke, belemmeringen stonden genoemd.

Vorm van de kas
Door de grondeigenaar werd aangevoerd dat het door de wijziging van een bestemmingsplan op een naastgelegen perceel naar 'bedrijf' het 'technisch niet meer mogelijk is' om beide losse percelen goed te koppelen. Er is slechts nog een corridor van 20 meter over tussen de percelen. 

Ook voerde de grondeigenaar aan dat er rapportages zijn waarin staat dat het wenselijk is een vierkante of rechthoekige kas te hebben. Ook wees de eiseres op een zaak elders in de gemeente waar een glastuinbouwbedrijf vanwege de vorm niet meer 'levensvatbaar' zou zijn. 

Beroep ongegrond
Volgens de rechter slaagt de grondeigenaar er niet in voldoende aan te tonen dat het perceel niet meer rendabel is voor het runnen van een glastuinbouwbedrijf. O.a. voor het opzetten van een start-up of voor een nicheteelt zijn kleinere percelen geschikt, zo is de gemeente Westland ook van mening getuigde de Omgevingsvisie 2.0.

De grondeigenaar kan nog in hoger beroep gaan.

Bekijk hier de uitspraak.