Ruildeal tussen teler en gemeente in Rockanje teruggefloten

Tholen - In Rockanje dachten een teler en de gemeente een ruildeal te hebben gesloten, waarbij de teler van o.a. kersen en pruimen onder glas zijn kas zou laten saneren in ruil voor de bouw van vier woningen op de grond. Bezwaren van een landbouwbuurman, omwonenden en nu ook een uitspraak van de Raad van State hebben er nu voor gezorgd dat men terug naar de tekentafel moet. 

In december 2018 werd door de raad van de gemeente Westvoorne het bestemmingsplan 'Sanering Glastuinbouw Walinxweg 3' vastgesteld. Daarbij zou de kas gesloopt worden in ruil voor de bouw van vier woningen, met behoud van de bedrijfswoning. 

Ruimte-voor-ruimte
Daartegen kwamen een landbouwer, met een perceel gelegen naast het glastuinbouwbedrijf, en omwonenden in verweer. Zij wezen, met succes, op het niet goed toepassen van de 'Ruimte-voor-ruimte-regeling' uit de 'Structuurvisie Herstructurering', waarbij verdwijnend glas elders terug moet kunnen komen. Probleem daarbij, volgens de bezwaarmakers, dat de oppervlaktes van o.a. prefabschuren en bassins op papier niet klopten met de feitelijke situatie.

Spuitvrije zone
Ook vreesde de landbouwer problemen met de spuitvrije zone die in gedrang zou komen, wanneer er woningen i.p.v. een glastuinbouwbedrijf op het buurperceel zouden komen.

In de tussentijd, in januari van dit jaar, werd een overkoepelend 'Omgevingsplan Buitengebied Westvoorne' vastgesteld. Daarin valt ook het bestemmingsplan voor de glassanering aan de Walinxweg. 

Terug naar de tekentafel
Voor de Raad van State deed het nieuwe Omgevingsplan er niet toe in de uitspraak. De bezwaarmakers waren op tijd met hun klachten na de bestemmingsplanwijziging in 2018 en krijgen nu definitief gelijk van de Raad. Het bestemmingsplan voor de Walinxweg 3 is door de Raad vernietigd.

Binnen zes weken na de uitspraak van de Raad moet het 'huiswerk' wel goed gedaan zijn en te raadplegen zijn op www.ruimtelijkeplannen.nl

Bekijk hier de uitspraak van de Raad van State van 20 augustus.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven