Peter Cox over gele nieuwkomer 35-BY1333 RZ: "grof en groeizaam"

Het Belgische Varico bvba teelt zowel rode, groene als gele paprika’s. Dit jaar staat er naast het gele hoofdras een proef van 3.000 m² 35-BY1333 RZ. Deze nieuwkomer is TSWV-resistent, maar daarvoor heeft teler Peter Cox het ras niet gekozen. “We zijn gewoon altijd op zoek naar verbetering en grofheid. De resistentie is mooi mee genomen.”

Peter Cox is duidelijk: “35-BY1333 geeft mooie, grof geblokte paprika’s en heeft een groeizaam gewas.”

Hij is tevreden over de prestaties van deze gele nieuwkomer. Tot en met week 27 liep de productie gelijk op met die van het hoofdras. “En dankzij de grofheid is de omzet van 35-BY1333 nu zelfs iets hoger. Daar gaat het ons om.”

Extra pluspunt
Het geblokte, gele ras past goed bij Varico. Het bedrijf levert voor de Belgische markt en dan is diameter belangrijker dan gewicht. Mede op die eigenschap baseert de teler zijn rassenkeuze. Zo kiest Peter bijvoorbeeld al jaren voor de rode Ids RZ. 35-BY1333 heeft echter nog een groot pluspunt: bescherming tegen TSWV. Dat geeft zekerheid en rust in de teelt.

Op 4 stengels
Volgens de teler vraagt 35-BY1333 om een generatieve sturing, zeker in het begin. “Ik teel nu op 3-stengels bij geel. Echter, als dit ras op grotere schaal stond, zou ik misschien naar 4 stengels per plant gaan. Dat is niet perse noodzakelijk, maar helpt wel om generatiever te starten. De grofheid en groeikracht van 35-BY1333 laten dit zeker toe.”

Voordat Peter beslissingen neemt voor een volgende teelt, wacht hij eerst de maanden juli en augustus af. Eventuele zwaktes komen in die maanden vanzelf bovendrijven want ook die moet je kennen alvorens voor een ras te kiezen.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl    
www.rijkzwaan.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven