Fresh Forward Breeding sluit aan bij Breeding Accel

Tholen - Breeding Accel is in 2014 opgericht door KP Holland, Schoneveld Breeding, Sion Orchids en Interplant Roses, met als doel het verkorten van de “Time to Market” voor nieuwe producten door krachten te bundelen op het gebied van veredeling, onderzoek en innovatie. De samenwerking werpt vruchten af door het efficiënt gebruik van elkaars kennis en onderzoeksfaciliteiten op het gebied van moleculaire en celbiologische technieken.

Onlangs is Fresh Forward Breeding toegetreden tot dit samenwerkingsverband. Fresh Forward behoort op het gebied van fruitveredeling tot de Noord-Europese top en is met name gespecialiseerd in de veredeling van aardbei en appel. Fresh Forward werkt intensief samen met Wageningen University & Research (WUR).

Voor Breeding Accel is de uitbreiding met Fresh Forward waardevol vanwege de verbreding van onderzoekscapaciteit en kennis van moleculaire veredeling. Daarnaast heeft de sterke band met WUR veel toegevoegde waarde voor Breeding Accel. Voor Fresh Forward geeft de samenwerking toegang tot de kennis en faciliteiten van de Breeding Accel partners op het gebied van celbiologische ondersteuning van de veredeling.

Moleculair versus celbiologie
"Doordat Fresh Forward vanuit een andere gewasgroep naar onderzoek en veredeling kijkt, komen vanuit verschillende invalshoeken nieuwe inzichten beschikbaar", vertelt Peter van de Pol, directeur-eigenaar Schoneveld Breeding en woordvoerder van Breeding Accel. “Binnen de sierteelt geschiedt het veredelingsproces over het algemeen nog op de traditionele manier. Men kruist en selecteert op basis van uiterlijke kenmerken. In het fruit en de groenten heeft men het veredelen op moleculair niveau al beter in de vingers. Het veredelen van een appel duurt bij wijze van spreken een heel mensenleven, en bovendien heeft men er traditioneel al meer aandacht voor allerlei duurzaamheidskenmerken als hittetolerantie en resistentie tegen bijv. botrytis. Of neem, bijvoorbeeld, ethyleen resistentie, een probleem waar verschillende sierteeltgewassen tegenaan lopen maar waar men in het fruit al meer techniek en ervaring tegenover zet.”

In deze zin is de samenwerking tussen ogenschijnlijk uiteenlopende bedrijven juist daarom zinvol. “Bij Schoneveld hebben we in ons lab een aantal versnelde protocollen ontwikkeld, die ook voor een aantal partners binnen Breeding Accel handig bleken en die men heeft kunnen overnemen. KP Holland heeft het phenotyperen, het selecteren op basis van foto’s en slimme software, ver doorontwikkeld, wat voor andere partijen weer nuttige inzichten opleverde. Zonder dat de een daarbij in het vaarwater van de ander kom. Voor wat betreft Fresh Forward Breeding is bovendien de samenwerking met de WUR erg interessant. Men doet er veel onderzoek naar de mogelijkheden die nieuwe technieken als CRISPR-Cas bieden. GMO is vooralsnog niet toegestaan binnen de EU, maar dingen veranderen en voor zover als mogelijk willen we uiteraard anticiperen op de mogelijkheden van morgen.

Voor meer informatie:
Breeding Accel (woordvoerder Directeur-eigenaar Schoneveld Breeding Peter van de Pol petervandepol@schoneveld.nl)

Fresh Forward Breeding (Algemeen directeur Teunis Sikma info@fresh-forward.nl)

www.breedingaccel.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven