Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet van Vugt, Van Vugt Kruiden:

“Ik gooi liever wat weg dan dat ik het niet kan aanbieden”

Tholen - Vorig jaar verhuisde Piet van Vugt met zijn kruiden naar de nieuwe locatie in Ridderkerk. Toen was de nieuwgebouwde, gasvrije kas van 1 hectare, en 0,6 hectare grond ernaast, nog leeg. In september opende hij officieel zijn nieuwe bedrijf

Een jaar later, als we in juli nog eens langsgaan bij Piet, staat de kas opnieuw grotendeels leeg doordat de afzet van eetbare bloemen volledig wegviel door de sluiting van de horeca half maart. ‘’We zijn toen de kas gaan reinigen en zijn voorzichtig nieuwe teelten op gaan zetten waarvan de afzet pas nu weer voorzichtig op gang begint te komen.‘’

‘’Op de nieuwe locatie telen we alleen eetbare bloemen, speciale kruiden en seizoensproducten. De bulk, om het zo maar te noemen, komt van andere locaties zoals o.a. van onze teeltlocatie in Brielle, daar is het nu hoogseizoen.”

Seizoensproducten
Het assortiment eetbare bloemen is in de loop der jaren gegroeid tot zo’n vijftien verschillende soorten. Vooral bestemd voor de horeca maar met de kerstdagen ook te vinden in het schap van de supermarkt. “De viooltjes blijven toch wel onverminderd populair in het assortiment.”

Er staan begin juli wat bloemen en seizoenskruiden in de demokas aan de Hoogzandweg, netjes op een rij, boven elkaar. “Een vorm van Vertical Farming zou je dat kunnen noemen,” legt Piet uit. “Het is zeker iets waar we naar kijken en als de tijd er rijp voor is, kunnen we hierin investeren. De kas is er voor gebouwd maar op dit moment is het nog niet rond te rekenen.

Naast de proefopstelling valt het oog op de bananenbomen die her en der in de demokas zijn neergezet. “Ik heb ooit eens een stekje meegenomen uit Ethiopië. De bananenbomen stonden ook al op onze oude locatie. Ze groeien hier hard want je ziet al her en der nieuwe boompjes boven de grond uitkomen. De bananen, die de bomen geven, verdelen we onder de werknemers.”

Moeilijk voorspellen
Met een blik op de weersvoorspelling en de data uit het verleden kan Piet meestal wel inschatten waar er veel vraag naar gaat zijn en weet hij een week van tevoren wat er geoogst moet worden. Maar toen kwam het coronavirus en dat zorgt voor rare tijden en een markt die uitermate moeilijk in te schatten was. “In maart konden we onze speciale kruidensoorten wel bij het tuinafval zetten. Dat werd totaal niet meer verkocht en alternatieve verkoop was onvoldoende om alles af te zetten. De afzet van de klassieke kruiden werd gedeeltelijk gecompenseerd doordat de supermarkten extra gingen verkopen. We zaten rond die periode aan het begin van het Hollandse seizoen. We konden daardoor wat sneller schakelen in de teelt.”

Begin juli trok de afzet voor bijzondere producten weer iets aan en is het herstel langzaam in gang gezet, ziet Piet. "Maar als restaurants en strandtenten munt nodig hebben, blijven ze nog altijd grijpen naar de gangbare Marokkaanse munt. Dat terwijl er toch zo’n vijftien verschillende soorten zijn, allemaal prachtige producten met mooie smaken. Wij blijven ondertussen wel gewoon de kruiden planten want ik heb liever iets teveel liggen dan dat ik het straks niet kan leveren.”

Thais
Inschatten is dus een kunst maar bij sommige producten kon Piet het voorspellen. Thaise basilicum is de laatste tijd opgeklommen uit de marge naar een populair product. “Net als bij alle niche-producten was het ook hier een kwestie van de lange adem. Bij Thaise basilicum was het echter wel de aanhouder die won. In het begin ging het dan wel om één kilo per week en moest je noodgedwongen flink wat weggooien, maar inmiddels zijn de hoeveelheden flink toegenomen.”

Ondertussen staan bij de ingang potjes met Thaise- en rode basilicum opgesteld onder ledverlichting. "Vorige week hebben we die gezaaid en nu beginnen ze te groeien. Dat is straks leuk voor de mensen die een bezoek komen brengen aan de demokas, al heb ik al ruim 3 maanden geen bezoek meer kunnen ontvangen door de lockdown.”

Deels nog steeds handwerk
Waar het rustig is in de demokas is er volop bedrijvigheid in de naastgelegen ruimte waar men handmatig de kruiden sorteert en verpakt. Piet is streng als het gaat om de onderlinge afstand tussen de werknemers. “We letten goed op dat de regels van het RIVM in acht worden genomen. Hierop is continu toezicht. Alles is eenrichtingsverkeer binnen het bedrijf en de noodzakelijke maatregelen zijn genomen. Werknemers zijn belangrijk voor het sorteren en verpakken van de kruiden want we werken uitsluitend met klasse 1, want dat is de kwaliteit waar wij als teler om bekend staan.”

Automatiseren van het werk zit er nog niet in. “Het product in de verpakking leggen, is nog steeds handwerk. Wel hebben we voor het verpakken een aantal flowpackers en topseal machines staan in de hal en helemaal achterin staat ook nog een babyleaf sla-lijn.”

Naar Europa
Vorig jaar stelde Piet dat hij in de komende tijd het hele assortiment kruiden buiten het Hollandse seizoen op Europese bodem wil telen. Het is een keuze die Van Vugt Kruiden maakt omdat het in de lijn van verduurzamen past. Het grotendeels vaste klantenbestand bestaande uit retailers, groothandels en horeca laat ook weten behoefte te hebben aan product van dichterbij huis.

Om die ‘verhuizing’ mogelijk te maken, wordt op dit moment de teelt van onder meer basilicum in de winter, één van de moeilijkere teelten in het kruidensegment, in Zuid-Europa flink opgeschaald. “Het klimaat is daar, juist ook ’s winters, zeer geschikt om kruiden te telen. Alleen was het tot vijf jaar terug zo dat er nauwelijks kruidentelers in Zuid-Europa waren en de telers die er waren, teelden een heel ander product dan waarmee wij hier werken.

Het product dat Zuid-Europese kruidentelers telen ligt nu vaak nog bij de groothandelsmarkten en is vaak grof en heeft langere stelen. Wij telen zelf een aanzienlijk fijner product met kortere stelen. Maar met de juiste afspraken met de telers daar kunnen zij ook naar onze specificaties gaan telen en dus een kort product van zo’n 16-20 centimeter oogsten.”

Certificeringen spelen ook in de kruidenteelt een steeds grotere rol. Een PlanetProof certificering is tegenwoordig steeds vaker een vereiste om kruiden te mogen leveren aan de retail. “In Nederland zijn alle telers die aan ons leveren PlanetProof-gecertificeerd en datzelfde hebben wij nu bereikt met onze Zuid-Europese telers.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 7-8, 34e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl

Voor meer informatie:
Van Vugt Kruiden
Hoogzandweg 16
2988 DA Ridderkerk
+31 (0)180-625660
info@vanvugtkruiden.nl 
www.vanvugtkruiden.nl