Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sportdiëtiste Karin Lambrechtse:

“Jumbo-Visma renners zijn echt verknocht aan hun groenten en fruit”

Tholen - Figurerend in een reclamecampagne voor sponsor Jumbo maakte Tom Dumoulin begin dit jaar mooie ‘sluikreclame’ voor groenten. In een humoristisch spotje zie je Dumoulin volop groenten in zijn boodschappenmandje stoppen. Als de vaste Jumbo-vader Frank Lammers dat ziet, laat hij al snel de chips liggen en doet hem precies na. Dat groenten wérkelijk een heel belangrijk deel uitmaken van het voedingspatroon van wielrenners, bevestigt sportdiëtiste en chef-kok Karin Lambrechtse. Ze maakt deel uit van de vaste staf van de Jumbo-Visma wielerploeg waar voeding en prestatie hand in hand gaan.

“Goede voeding is voor iedereen belangrijk, maar voor wielrenners in het bijzonder”, vertelt Karin. “Voor onze renners is voeding is zo essentieel om te kunnen presteren. In hun dagelijks leven zijn ze daar heel erg mee bezig.”


Sportdiëtisten en Performance Chefs Karin Lambrechtse en Dirk Verbraak halen hun boodschappen voor de wielerploeg bij het DC van Jumbo

Het eten van de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit is bij lange na niet genoeg voor deze topsporters. “Wielrenners verbranden zoveel dat ze ook tijdens het fietsen eten nodig hebben. Groenten en fruit zijn voor hen nóg belangrijker dan voor de normale mens. Deze hebben dagelijks energieverbruik van rond de 2000 tot 3000 kcal. Het lichaam van een wielrenner heeft tijdens een extreme inspanning misschien wel 8000 of soms wel 10.000 kcal per dag nodig.

Dat maakt dat ze ook een véél hogere behoefte aan micronutriënten hebben. Deze zijn essentieel om bijvoorbeeld zenuwgeleiding goed te laten verlopen om energie uit voeding om te kunnen zetten in voeding die voor spieren bruikbaar is om spiercontracties, hersenfuncties, je hartslag et cetera aan te sturen. Die regelstofjes zitten in groenten en fruit, die ze extra hard nodig hebben om alles goed te laten verlopen in hun lichaam en gezond en sterk te blijven.”

Karin die de maaltijden voor de wielrenners verzorgt tijdens trainingen en wedstrijden zorgt voor dagelijks 300 tot 600 gram groenten en 3 tot 6 stuks fruit. Karin: “Een beetje afhankelijk van welke koers ze rijden. Groenten en fruit bevatten veel vezels en die wil je wielrenners niet geven als ze bergetappes fietsen. In die periode merk je dat ze groenten en fruit dan echt gaan missen. De renners zijn verknocht aan hun groenten en fruit omdat ze weten daar stoffen inzitten die je lichaam niet zelf kan maken. Gezonde basisvoeding is dus essentieel.” 


Met de Jumbo Foodcoach app eten de renners gezond

'Knutselen'
Het in elkaar ‘knutselen’ van gerechten met precies de juiste ingrediënten, die renners voor dat moment nodig hebben, is een sport voor Karin. “Er is zoveel variatie, renners krijgen daarom alle kleuren van de regenboog. Iedere groente en fruit bevat een unieke set aan inhoudsstoffen die je aan een maaltijd kan toevoegen. Ik houd er van om te puzzelen op het samenstellen van een maaltijd. Wat zit er precies in die groenten- en fruitsoorten en wat hebben de renners nodig. Nitraatrijke groenten als bieten, spinazie, rucola en paksoi zijn belangrijk voor de opname en vervoer van zuurstof in het lichaam, net als ijzerrijke groenten, dus die bied ik vaak aan.

Fruit is ook heel belangrijk. Met de juiste verhouding glucose en fructose kun je snel de suikers die in spieren opgeslagen liggen weer aanvullen. Na een koers is er daarom altijd een herstelmaaltijd met veel fruit. Ik maak dan bijvoorbeeld een havermoutcake met bananen en blauwe bessen. Die combinatie zorgt voor optimaal herstel van energie. ’s Avonds laat zorg ik voor melatoninerijk fruit, zoals zwarte bessen en bramen om makkelijk in slaap te vallen.”


Robert Gesink aan het buffet, mét app

De snoepwinkel in
Karin is ook verantwoordelijk voor de inkoop. De boodschappen bestelt ze bij Jumbo en haalt deze met de koelwagen op, niet in een winkel maar vanwege de hoeveelheden en de versheid direct bij het DC. “Soms hebben we wel 40 kratten en denk je waar gaat dat allemaal heen, maar we zijn er over het algemeen snel doorheen. Renners willen zoveel mogelijk puur en onbewerkt eten.

Daarbij hebben ze hun eigen voorkeuren en wensen. Steven Kruiswijk vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat groenten en fruit biologisch zijn en dat we niet elke dag alleen maar vlees eten, maar ook eens vegetarisch. Niet alleen voor zijn eigen lijf maar ook vanwege milieubewustzijn.

Het is dus allemaal maatwerk. Dat kun je ook goed leveren want Jumbo heeft gelukkig een heel groot assortiment. Het is een soort snoepwinkel voor mij. Als ik boodschappenlijstjes maak voor de wielrenners, kan ik uit heel veel soorten (biologische) groenten en fruit kiezen, ook diepgevroren. Tijdens een koers kan het vaak warm zijn en als je bijvoorbeeld biologische rucola hebt, houd je dat maar een paar dagen echt goed. Het is dan makkelijk om wat diepgevroren groenten en fruit mee te hebben.”


De toekomst tourwinnaar, Primož Roglič, eet ook via als hij thuis is via de app

In de tijden dat renners thuis zelf voor de maaltijden moeten zorgen, maken ze ook gebruik van de Jumbo Foodcoach app, speciaal ontwikkeld ter ondersteuning van een gezond voedingspatroon. “Bij de ploeg zijn het absoluut niet alleen de sportdiëtisten die heel hard aan een gezond voedingspatroon trekken. Het is bijzonder hoe wij voeding geïmplementeerd hebben en hoe dat door het hele team gedragen wordt: door verzorgers, trainers, coaches en de renners zelf. Allemaal zien ze dat voeding onderdeel is van het geheel: de prestatie en de manier waarop topsporters trainen en leven.

Voedingsschema’s werden voorheen alleen voor de twee toprenners binnen de ploeg gemaakt omdat dit heel erg veel werk was. Aan de ontwikkeling van de Foodcoach app is met een heel team van vooraanstaande bewegings- en voedingswetenschappers gewerkt en daardoor kan iedere renner gebruik maken van een persoonlijk afgestemd voedingsschema. Dat werkt heel goed. Onlangs is deze app ook breder beschikbaar gesteld en toegankelijk voor consumenten.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 7-8, 34e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl

Voor meer informatie:
Team Jumbo Visma
Karin Lambrechtse
karin.lambrechtse@teamjumbovisma.nl