Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brecht Fluyt gaat grootste druivenserre van België bouwen

“Ik wil de Belgische druif in Europa weer op de kaart zetten”

Tholen – De Belgische druiventeelt is niet meer zoals die ooit geweest is. Er zijn nog enkele telers over en elk jaar wordt deze groep kleiner, omdat er geen opvolging is. Maar als het aan Brecht Fluyt uit Overijse ligt, sterft de druiventeelt niet uit. Hij is bezig met de bouw van een serre van één hectare groot: de grootste druivenserre van België. “De Belgische druif was ooit een luxeproduct die in Europa zeer gewild was. Jammer genoeg is de teelt om diverse redenen zo goed als verdwenen en worden de druiven voornamelijk lokaal afgezet. Met de nieuwe serre wil ik weer nieuw leven in de markt blazen en ben ik van plan nieuwe markten aan te boren.”


Het bedrijf zoals het er in 1975 uitzag

“Ik kom uit een familie van telers. Mijn grootouders waren druiventelers en ook mijn vader is groot geworden tussen de druiven. Zelf ben ik na mijn school gestart met het fokken van paarden. We hebben een paardenfokkerij, maar telen ook meerdere soorten groenten zoals snijbonen, tomaten, sla, paprika en aubergines. De vruchtgroenten telen we in de vollegrond en leveren we onder andere aan Cru, de belevingsmarkt van Colruyt. De snijbonen zetten we grotendeels af op de veiling in Sint-Katelijne-Waver”, vertelt Brecht.

Luxeproduct
Brecht wil zijn druiven als een nicheproduct in de markt zetten, tussen de pralines en andere luxeproducten. “In de jaren 20 en 30 waren Belgische druiven hot in Europa. Ze werden zelfs in Rusland en Scandinavië gegeten. Ik wil onze druiven ook zo terug in de markt zetten. De variëteit die wij gaan telen is de Leopold III. De bessen zijn zo groot als kleine pingpongballen, zijn zeer smaakvol en hebben maar één of twee pitjes. Omdat ze zoveel vruchtvlees hebben, lijkt het net of er helemaal geen pitjes inzitten. Op jaarbasis ligt de opbrengst rond de 30 ton. Dit is vrij beperkt, maar het is de bedoeling dat wij de prijs zetten. We gaan de druiven zelf vermarkten naar groothandels en retailers toe.”

Biologisch
“De variëteit Leopold III is al een oudere variëteit, maar nog altijd erg populair onder telers en consumenten. In de loop van de vorige eeuw is deze variëteit door een spontane mutatie ontstaan. Vandaag de dag wordt er eigenlijk weinig geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe variëteiten, omdat de productie te klein is. Daarnaast gaan de bomen vrij lang mee waardoor de zoektocht traag gaat. Echter de beste druivenrassen zijn ontstaan uit spontane mutaties, zoals de Leopold III en de Royal”, stelt Brecht. “Tevens gaat onze druiventeelt volledig biologisch gecertificeerd zijn. In de gangbare teelt is er maar één gewasbeschermingsmiddel beschikbaar.”

Warmte-krachtkoppeling
|“Om de nieuwe serre te verwarmen gaan we een warmte-krachtkoppeling gebruiken. "Veel druiventelers stoken nog met Stookolie of nog zelfs met steenkool. Sommigen zijn al wel overgeschakeld op hout. Gas is de schoonste meest duurzame manier, zo zullen de rookgassen worden gereinigd en zullen we door decentrale en net-ondersteunende elektriciteitsproductie de verdere omschakeling naar groene stroom mee mogelijk maken.De tuinders (of serristen) die wel goed zijn blijven verwarmen konden wel een duidelijk verschil in smaak en kwaliteit maken met de Italiaanse druiven en zijn kunnen blijven bestaan”, aldus de teler.  


De huidige bedrijfslocatie

Voor de druiventeelt gaat Fluyt mest gebruiken dat afkomstig is van de paardenfokkerij. “Voor het gezond houden van de druivenbomen is het van belang om een goede meststof te gebruiken. Druivenplanten zijn zeer gevoelig. Het gebruik van slechte meststoffen is één van de redenen dat de druiventeelt flink is gekrompen. Door de productie van mest in eigen beheer te houden, hebben we veel meer controle over de keten.” De vergunningen voor de bouw zijn inmiddels aangevraagd en eind dit jaar hoop Brecht dat de bouw kan beginnen. “Het duurt nog even voordat we de eerste druiven kunnen oogsten, maar naar moment kijken we nu al uit.”

Voor meer informatie:
Brecht Fluyt
Agro Fluyt
+32(0)477 20 69 59
Brecht.fluyt@telenet.be