Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorraadbeheer van verpakkingen in de AGF

Tholen - Verpakkingen en duurzaamheid. Vaak wordt bij die combinatie gedacht aan kartonnen bakjes in het schap van de supermarkt of schaaltjes van gerecycled plastic. Maar is er ook binnen de totale supply chain 'van boer tot bord', via het schap van de retailer een omschakeling naar duurzamere verpakkingen? En wat is nu de invloed van de verschillende keuzes in diverse materiaalsoorten op de emballage van de grote, verpakkende bedrijven?

“We zien steeds meer een trend waarbij bedrijven de supplychain willen verduurzamen,” vertelt Linda Stoevelaar, Marketeer bij TellApe en Tconsult. “Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor meermalige emballage en herbruikbare verpakkingen in plaats van eenmalige emballage.”


"Zachtfruit kan niet zonder verpakking"

Beide vormen van emballage hebben zo hun voor- en nadelen. “Meermalige emballage kan je over een langere periode afschrijven en kan goedkoper zijn dan eenmalige emballage. In ‘kan’ zit ook gelijk het nadeel. Emballage gaat immers vaak de hele keten door, van het veld tot het schap van de supermarkt. Die kratten moeten dan wel weer bij je terugkomen. Een groot gevaar is dat er in de keten geen registratie plaatsvindt van het materiaal en het dus niet altijd retour komt. Bij verlies ben je duurder uit dan eenmalige emballage. Bij Tconsult kijken we dan ook naar oplossingen voor optimale registratie van meermalige emballage zodat de kans op verlies kleiner wordt.”

Meermalige emballage komt al vaker voor in andere sectoren van de voedingsindustrie zoals de bekende Broban kratten bij de bakker of de viskisten bij de visboer. In de AGF zelf zijn er ook genoeg voorbeelden te noemen, al wordt er nog altijd veel vervoerd in kartonnen dozen of eenmalige kratten. Er bestaan voor bedrijven echter verschillende opties om met meermalige emballage te werken. Koop, huur of via pooling. Bij pooling wordt de schoonmaak en herstel van de emballage uit handen genomen zoals Euro Pool System, een bekende van de AGF sector, doet.

Eenmalige emballage
De AGF handel blijft veelvuldig gebruik maken van (golf-) kartonnen dozen voor veel van hun producten. Hierin ziet de Corrugated Benelux Association (CBA), de belangenorganisatie voor het golfkarton in Nederland en België, dat het gebruik van zogenaamde 'just-in-time' leveringen bij de grote, verpakkende bedrijven toeneemt. “Veel van de bij het CBA  aangesloten producenten van golfkarton verpakkingen kunnen binnen 24 uur alle benodigde verpakkingen leveren aan hun klanten,” vertelt Peter van Ostaijen van het CBA.

“Klanten worden immers kritischer en willen minder voorraden in eigen beheer aanhouden zodat ze meer ruimte en mankracht vrij houden in hun bedrijf voor de verkoop van groenten en fruit. Daarmee wordt ook het beheer van hun voorraden verpakkingen goedkoper, omdat ze het niet zelf op voorraad hoeven te houden. Deze ‘Just in time” aflevering van golfkarton verpakkingen bij de gebruikers zorgt er ook voor dat de verpakker de juiste verpakking, op ieder moment, van iedere soort, in de juiste vorm en van de juiste kwaliteit ter beschikking heeft”.

De laatste tijd ziet Peter van Ostaijen dat het gebruik van kartonnen dozen in de AGF-sector opnieuw is toegenomen. Een groot deel van het totaal aantal gebruikte AGF-verpakkingen bestaat uit golfkartonnen trays.  “Golfkarton werd altijd al veel gebruikt in de AGF-handel, maar nu met het coronavirus zijn er extra voordelen. Golfkarton is een zeer hygiënische verpakking,” vertelt Peter. “Bij een eenmalige golfkarton verpakking weet je immers zeker dat het 100% schoon is. Na gebruik worden de kartonnen verpakkingen ingezameld en hergebruikt als grondstof voor nieuw karton. Hygiëne en veiligheid gaat dan boven alles”.

Peter wijst er ook op dat het gebruik van papier en karton zeker ook voldoet aan de duurzaamheidseisen die men in een circulaire economie stelt. “Onze dozen worden na gebruik gerecycled. Door goede afspraken met de klanten, zoals de retail, wordt het papier en karton voor een zeer groot deel ingezameld en opnieuw verwerkt.  In Nederland wordt tot 86% van het gebruikte papier en karton ingezameld. Dat percentage ligt aanzienlijk hoger dan bij plastic.

Eenzelfde hoog percentage van nieuwe golfkarton verpakkingen bestaat uit gerecycled materiaal. Belangrijk is ook, wanneer het om duurzaamheid gaat, de keuze van telers bij de bedrukking van hun verpakkingsmateriaal. Dit kan namelijk met water gedragen inkt op karton. En die inkt kan geheel worden gerecycled. Nieuw zijn de digitale flexo drukprocessen op karton. Ook daar is sprake van water gedragen inkt op karton. Ook bij flexo druk kan er 100% worden gerecycled.  Al deze voordelen van karton in de AGF-sector hebben we in juli belicht in een gedrukte CBA brochure “Papier en Golfkarton, De Mythen en feiten”. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 7-8, 34e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl

Voor meer informatie:
peter.van.ostaijen@golfkarton.org 
l.stoevelaar@tconsult.nl