Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verschuiving focus DCMR naar WKK's levert extra overtredingen op

Tholen - In 2019 heeft de DCMR Milieudienst Rijnmond bij emissiecontroles meer overtredingen geconstateerd met betrekking tot opslag van gevaarlijke stoffen en de ureumboekhouding bij WKK-installaties van tuinders in het controlegebied. Dat staat in het jaarverslag en de brancherapportage van de dienst. De stijging is het gevolg van een risicogestuurde aanpak.

In totaal voerde de dienst ruim tweehonderd controles uit in de (glas)tuinbouw in 2019. Daarvan waren er 164 preventief, 30 administratief en ging het in 72 gevallen om nacontroles. 

Branches met een slecht nalevingspercentage worden vaker geïnspecteerd, ook onaangekondigd. 

Tegenover een stijging van het aantal overtredingen met uitstoot van stoffen in de glastuinbouw, staat een daling van het aantal overtredingen met lozen van afvalwater op de riolering. Hier ziet de DCMR dat tuinders actief bezig zijn met oplossingen om lozen te voorkomen.


Klik hier voor vergroting

Nalevingspercentage daalt
Het nalevingspercentage in de (glas)tuinbouw daalde in 2019 naar 33 procent. Dat percentage was in 2018 nog 55 procent. In totaal telt het gebied 526 actieve locaties, waarbij 1 nieuwe locatie door de DCMR werd opgemerkt. 

De dienst stelt in het verslag dat de percentages met enige nuance moeten worden bekeken. Niet alle bedrijven binnen de branche worden jaarlijks gecontroleerd. Bovendien verschuiven jaarlijks de focuspunten binnen de verschillende brancheplannen, waardoor de percentages niet goed te vergelijken zijn volgens de DCMR.  

Acht keer werd een last onder dwangsom opgelegd aan een tuinder omdat een overtreding niet tijdig ongedaan werd gemaakt, vijf keer werd proces verbaal opgemaakt en drie keer werd een Bestuurlijke Strafbeschikking Milieu opgemaakt. 


Klik hier voor vergroting

Minder klachten
Bij de DCMR komen regelmatig meldingen van omwonenden binnen met klachten over overlast. Ten opzichte van 2018 halveerde het aantal klachten, van 35 in 2018 naar 15 in 2019.

In het geval van de (glas)tuinbouw ging het daarbij acht keer over lawaai, zes keer over zicht en één keer overig. Over belichting in de kas krijgt de DCMR regelmatig klachten, waardoor de dienst met satellietbeelden is gaan testen om op lichtvervuiling te controleren. Dit is geslaagd en de pilot heeft daarom een vervolg gekregen in 2020. 

Bekijk hier het jaarverslag, de brancherapportage (glas)tuinbouw en een overzicht op de situatie per controlegebied.