Tussen begin mei en eind juli lagen de groenteprijzen in Polen gemiddeld 1,8% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens Michał Majszczyk van Hiper-Com Polen is deze beperkte stijging opmerkelijk omdat het land in het voorjaar en de zomer van dit jaar kampte met droogte. Het is denkbaar dat retailketens geen grote prijsverhogingen door durven te voeren uit vrees voor overschotten aan producten met een beperkte houdbaarheid omdat koelopslag extra kosten met zich mee brengt.
"De corona-uitbrak en het handelsverbod op zondag zorgden voor minder drukte in winkels. Deze richtten zich op het aanbieden van groenten voor zo laag mogelijke prijzen. Op deze manier wilden zij consumenten verleiden om weer boodschappen te komen doen en klanten weglokken bij lokale markten, waar de hygiënevoorschriften veel moeilijker na te leven zijn," zegt Magdalena Szlehengier van de DNB-Bank in Polen.
Een deskundige van BLIX zegt dat de gemiddelde prijzen van zes van de tien meest gepromote groenten in winkels daalden. De prijs van bieten daalde het sterkst (-18%), gevolgd door die van uien (-15,7%), kool (-6,2%) en wortelen (-5,9%). De prijzen van aardappelen en paprika daalden licht (-1,3%).
"De reden voor de daling bij producten zoals bieten, uien, wortelen, etc. is het contrast met 2019, dat wil zeggen de snelle prijsstijging. Toen was de droogte zeer ongunstig voor de teelt van vollegrondsgroenten. Dit resulteert in de verlagingen die we momenteel zien," zegt een expert van DNB Bank.
Bron: portalspozywczy.pl