Growcoon voor kruidenteelt op water

In 2015 begonnen Jacqueline en Christ Monden met het telen van kruiden op water, nadat al in 2003 werd begonnen met op innovatieve en duurzame wijze tientallen soorten kruiden telen. Niet lang na de stap naar teelt op water deed de biologisch afbreekbare Growcoon haar intrede bij de vooruitstrevende kruidentelers. Na testen met diverse pluggen en ook los substraat blijkt nu de Growcoon de beste oplossing.

Met de stap naar telen op water hebben de telers met inmiddels een areaal van 25 hectare goed voor zo'n 30 verschillende soorten kruiden, ervaren dat de teelt op water duurzamer is vanwege het gesloten systeem, zodat water en nutriënten efficiënter (her)gebruikt kunnen worden. Daarbij wordt er ook flink op kosten bespaard omdat er geen biologische bestrijding meer nodig is en het proces van planten en oogsten een stuk eenvoudiger is, resulterend in minder arbeidskosten. Een ander bijkomend voordeel is het schone eindproduct zonder zand of insecten, dat vooral door de consument wordt gewaardeerd, zo merken de telers.

Uitdagingen
In eerste instantie werd bij De Kruidenaer gebruik gemaakt van HPDE-drijverplaten van Meteor Systems met los substraat, maar de werking daarvan was niet optimaal vertellen Richard Smit en Dennis Pertijs, de teeltverantwoordelijken bij het bedrijf uit Etten-Leur. "Dit kwam onder andere omdat er een snelle vochtonttrekking ontstond waardoor er meer water gegeven moest worden en er vervolgens trips werd vastgesteld."

Ook was er veel uitspoeling van substraat naar het water, wat het water vervuilde. "Verschillende opties pluggen zijn getest maar uiteindelijk bleek de biologisch afbreekbare plug, Growcoon, dé oplossing voor al deze problemen."

De Growcoon
De structuur van de Growcoon zorgt voor een optimaal microklimaat, aldus Klasmann-Deilmann en Maan Biobased Products, de exclusieve leveranciers van het product. "De conische vorm zorgt in de opkweek voor een extra zuurstofbuffer tussen Growcoon en de traycel, wat versterkt wordt door de open netstructuur en het gebruik van losjes gevuld substraat. Door de Growcoon worden de jonge planten gemakkelijk vanuit de tray in de drijverplaten geplaatst en zorgt de vorm van de Growcoon i.c.m. de vorm van de plaat een optimale positionering van de wortelkluit tot het water", legt productmanager Roy Klein van Maan uit.

De wand van de Growcoon bestaat uit een biologisch afbreekbaar web met een open structuur. "Deze netstructuur zorgt voor een goede doorworteling en binding van de wortelkluit. Met een unieke pasvorm wordt de bovenzijde van het traygat afgedicht zodat het substraat niet uitdroogt. Tegelijkertijd ontstaat aan de onderkant een zuurstofbuffer die goed is voor de ontwikkeling van de fijne haarwortels."

Volgens Richard en Dennis zijn de belangrijkste voordelen van de Growcoon: kortere groeicycli, stevige planten, hoge kluitstabiliteit en een lager uitvalspercentage, vooral bij gevoelige kruiden. Ook belangrijk: er is geen uitspoeling van grond in het water, dus er wordt een betere waterkwaliteit behouden.

Verwerking
De Growcoon pluggen passen perfect in de trays dankzij de consistente afmetingen, ze zijn gemakkelijk te verwijderen uit de tray en veroorzaken geen schade aan wortelkluiten of wortels tijdens verplanten, zo ervaren ze bij De Kruidenaer. 

In principe kunnen alle kruiden met dezelfde maat Growcoon- en drijver geteeld worden, wat het automatiseringsproces ten goede komt, aldus Roy. "Op dit moment wordt bij De Kruidenaer het vullen en zaaien van de trays automatisch uitgevoerd. De Growcoons worden in de trays geplaatst en met substraat gevuld, waarna wordt ingezaaid."

Het verpotten in de drijvers en het oogsten wordt nog steeds handmatig uitgevoerd. Volgens de ondernemers kan er op het gebied van automatisering nog wel wat verbeterd worden. Het onderwerp heeft hun volle aandacht.

Jacqueline en Christ Monden zijn erg tevreden over het gebruik van Growcoon voor hun kruidenteelt op water en overwegen nog meer kruiden op water te gaan telen. "Wij willen ook in de toekomst dé bron blijven voor verse kruiden."

Voor meer informatie:
Growcoon
www.growcoon.nl/

Roy Klein
r.klein@maan-group.com  

Klasmann-Deilmann 
www.klasmann-deilmann.com
De Kruidenaer
www.kruidenaer.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven