Duitse telers over Grow Bags van Ziegler GmbH

"Met dit duurzame substraat kunnen wij ons onderscheiden"

Na twee jaar van testen, o.a. door telers zelf, is er een nieuw substraatproduct beschikbaar gekomen voor de teelt van tomaten, komkommers en paprika's. Het gaat om Grow Bags met daarin houtvezel van honderd procent hernieuwbaar hout. De houtvezel in de matten van Gregor Ziegler GmbH is van Timpor, dat voor de vezels een speciaal thermisch-mechanische productieproces gebruikt waardoor de mat zeer stevig is.In de nauwe samenwerking met verschillende groenteteeltbedrijven werden tijdens het testen de belangrijkste vereisten al snel duidelijk: onder andere een voldoende drainagecapaciteit, zodat de optimale zorg voor de plant al meteen aan het begin van de teelt van start kan gaan, de wortels zich snel ontwikkelen en er stabiliteit optreedt.

De Grow Bags combineren volgens de producent al deze kenmerken: de planten kunnen naar behoefte water en andere voedingsstoffen krijgen, zodat de teler een optimale controle houdt over de bloeiperiode en de oogsttijd.

Duurzame substraatcyclus
Het substraat van de Grow Bag bestaat uit 100% biologische stoffen en kan in vrije ruimtes probleemloos worden gecomposteerd. Ziegler heeft daarnaast ook een service voor lokale compostfaciliteiten. "Wij hebben een goed netwerk met verschillende compostfaciliteiten dankzij meer dan 30 jaar ervaring in de productie van verminderde turf en turfvrije compostmaterialen en substraten. De nieuwe Grow Bags zijn dus duurzaam van productie tot afvalverwerking of gebruik: de gecomposteerde Grow Bag kan uiteindelijk worden verwerkt in potgrond van hoge kwaliteit", laat Felix Krämer, hoofd kwaliteitsbewaking, weten.

Vanuit de praktijk: positieve ervaringen bij de toepassing
Als een van de eersten was het komkommerteeltbedrijf van Andre Busigel uit Albertshofen (Franken, Duitsland) onder de indruk van het concept. Voor hem zijn duurzaamheid en regionaliteit van het product belangrijk.

Met de nieuwe Grow Bags van Ziegler kan Busigel, naast een aantal andere duurzame activiteiten, een volgende stap zetten in de milieuvriendelijke groenteteelt op zijn bedrijf van 2,6 hectare en tegelijkertijd de regionale verkopen vergroten.

Na de tweejarige testperiode is Busigel tot de conclusie gekomen dat de Grow Bags absoluut gelijk zijn aan conventionele substraten. “We hebben geen nadelen kunnen vinden, niet in de kwaliteit, noch in de kwantiteit,” zegt Busigel. “Zelfs onder de extreem warme weersomstandigheden van de laatste twee jaar.”

Andre Busigel

Stephan Niemöller van Visbek (Nedersaksen, Duitsland) heeft gelijke ervaringen opgedaan in zijn tomatenteeltbedrijf. Hij heeft al een aantal jaar een boerderijwinkel die hij inzet als vast marketinginstrument. Het aantal regelmatig terugkerende klanten neemt continu toe. Het populaire woord hierbij is regionale productie, korte levering en de versheid van de producten.

Niemöller vindt het niet meer dan normaal dat hij transparant is over zijn teeltmethodes. Van het gebruik van nuttige organismes tot het verminderen van gewasbeschermingsmiddelen tot aan de keuze voor substraat.


Henrik, Clemes en Stephan Niemöller

Of het nu gaat om consumenten ter plaatse of groothandelaren: de visie op teeltmethodes en de processen in de bedrijven is een gevoelig onderwerp. “We kunnen onszelf duidelijk positioneren met de nieuwe Grow Bags van Ziegler,” benadrukt Niemöller. “Met de kokossubtraten uit India of Sri Lanka, die tot nu toe werden gebruikt, kon dit niet.”

Als het aankomt op de teelt zelf, ziet Niemöller voordelen door de generatieve groei van de plant. “We gaan sneller de oogsttijd in en we hoeven tegelijkertijd minder moeite te doen om voor de plant te zorgen,” somt Niemöller op. “Dat zijn voor ons duidelijke redenen om de Grow Bags te blijven gebruiken.”

Voor meer informatie:
Gregor Ziegler GmbH
Stein 33, 95703 Plößberg
Germany
T: +49 (0) 9636 9202-0
F: +49 (0) 9636 9202-40
info@ziegler-erden.de 
www.ziegler-erden.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven