Tom Mertens, Mertens Hal

"Blauwe bessenprijzen in de lift door lage aanvoer vanwege zonnebrandschade"

Tholen – “Het blauwe bessenseizoen zal dit jaar sneller gedaan zijn dan verwacht. We zijn op dit moment bezig aan de laatste passage van het middenras Liberty. Deze variëteit heeft het zeer goed gedaan, qua productiviteit en rendabiliteit mogen we absoluut niet klagen. Straks beginnen we aan de variëteit Aurora, maar dat is een absolute catastrofe”, vertelde Tom Mertens van blauwe bessenteeltbedrijf Mertens Hal eind vorige week. “Het is het tweede jaar op rij dat Aurora enorm veel zonnebrandschade heeft opgelopen. Ook andere telers in België en Nederland kampen met zo veel schade, dat we ons afvragen of we nog met dit ras moeten doorgaan en de pluk niet moeten concentreren op juli en augustus.”


Tijdens de zelfplukdagen

Vorig jaar was Mertens eind september nog aan het plukken, maar dit jaar verwacht hij veel vroeger klaar te zijn. “Het is niet rendabel om nog aan de slag te blijven. Dat zie je ook aan de klokprijzen. Ik zag deze week de klok vrij heftig opleven, omdat er gewoon niet veel product meer op de markt is. Het seizoen is daarentegen wel goed gestart. We hebben bijna geen prijsterugval gehad, een klein dipje, maar de klokprijzen zijn altijd vrij stabiel gebleven. Sinds de start van het seizoen hebben we voor de beschermde teelt goede rendementen behaald, een hoog arbeidstempo en de kwaliteit was super. De prijs mag natuurlijk altijd hoger, maar we mogen dit seizoen niet klagen.”

Corona
“Corona heeft gezorgd voor een klein dipje en voornamelijk op logistiek vlak, maar ik denk dat corona er ook voor heeft gezorgd dat we weinig concurrentie hadden vanuit Portugal. Ook Nederland is dit jaar voornamelijk op zijn eigen territorium gebleven en ook van Polen hebben we geen last gehad. Polen had al erg veel last van vorstschade en die signalen waren er al voordat onze productie begon, dat heeft ervoor gezorgd dat onze prijs overeind gebleven is”, aldus Tom. “De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat iedereen wat protectionistisch reageert heeft en dat gezond eten gestimuleerd werd. Ik weet niet of we ooit nog een seizoen krijgen zoals deze.”

“We hebben geen personeelswissel gehad, omdat we werken met een pool. Maar alles omtrent arbeid zit tegen het absurde aan. We moeten temperatuur opmeten, nieuwe arbeidskrachten moeten in quarantaine, die moeten aparte pauzes houden enzovoort. We zitten hier een kilometer van de grens en in Nederland krijgen ze veel meer vrijheid en wij zitten hier maar te pionieren. Hier vergaat de wereld en in Nederland lijkt er niks aan de hand. Wie spreekt er de waarheid in Europa, ik weet het niet meer. De hele situatie is knettergek”, aldus Tom.

Zelfplukbelevingsdagen
Dit jaar heeft Mertens voor het eerst plukdagen georganiseerd voor consumenten en bedrijven. “Deze dagen hebben we samen met diverse partners opgezet om mensen een kijkje achter te schermen te bieden. We wilden laten zien dat blauwe bessen meer is dan het oogsten zelf en daarom hebben we een beleving gecreëerd om te laten zien dat blauwe bessen best prijzig mogen zijn, omdat er tijd en energie is ingestoken. Volgend jaar zullen we hier zeker mee doorgaan, omdat dit op commercieel vlak waarde biedt, consumenten respect krijgen voor de teler en er veel animo voor is geweest.”

Voor meer informatie:
Tom Mertens
Mertens Hal
+32(0)331 585 59
Mertens-hal@telenet.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven